Ceyhun Memedov: Azerbaycan ile Kürdistan Bölgesi’ni bağlayan ortak değerler var

18-07-2023
Etiketler Ceyhun Memedov Azerbaycan İlham Aliyev Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Azeri milletvekili Ceyhun Memedov, Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaretinin önümüzdeki dönemde meyvesini vereceğini belirterek, “Bu ilk ziyaretti, bundan sonra Kürdistan ve Azerbaycan devlet yetkililerinin karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiği, ilişkilerimizin güçlendiği bir sürecin şahidi olacağız” yorumunu yaptı.

Resmi ziyaret kapsamında Bakü’ye giden Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Alivey ile bir araya geldi.

Rûdaw’a konuşan Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Ceyhun Memedov, ziyaretin büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Barzani ve Aliyev’in daha önce görüştüğünü ve Bakü davetinin bu görüşmelerde gündeme geldiğini hatırlatan Memedov, “Altını çizmek gerekir ki Azerbaycan ile Kürdistan Bölgesi’ni bir birine bağlayan bir çok ortak değer var. Aynı zamanda ekonomik alanda da her iki ülkenin petrol ve doğalgaz kaynakları bakımından zengin ülkeler olduğunu biliyoruz. Yine bölgemizde yaşanan gelişmeler var, bu bakımdan hem ekonomik, hem güvenlik ve hem de diğer meselelerin müzakeresi önemlidir. Bugün Azerbaycanlı iş inanları dünyanın bir çok ülkesinde yatırımlara iştirak ediyor. Bu alanda da işbirliğini güçlendirmenin koşulları var” dedi.

Ceyhun Memedov, “Her iki ülke de aynı coğrafyada yaşıyor. Hem Azerbaycan hem de Kürdistan Bölgesi gerginliklerin sık sık yaşandığı bir bölgede bulunuyor. Suriye, Irak ve diğer ülkelerde hala güvenlik problemleri yaşanıyor. Yine İran’da da gerginlikler var ki İran hem Azerbaycan’a hem de Kürdistan Bölgesi’ne komşu bir ülke. Bu anlamda tahminen görüşmelerin gündemi bölgenin geleceği ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak, siyasi meseleleri ele almak ve güvenlik konusunda adımlar atmak olacak. İkincisi önemli meselelerden biri de ekonomik meselelerdir. İki ülkenin de petrol ve doğalgaz kaynakları var, bu kaynakları satarak gelir elde ediyor. Ama bunun yanı sıra Azerbaycanlı ve Kürdistan Bölgesi’nden iş insanları karşılıklı yatırımlar yapabilirler. Bugün Azerbaycan Karabağ’da büyük projeler hayata geçiriyor. Bu projelere onlar da katılabilir. Yine toplumsal, insançsal ve diğer sahalarda da ortak meseleler ele alınabilir” ifadelerini kullandı.

Bu ziyaretin ardından taraflar arasındaki görüşme trafiğinin devam edeceğini anlatan Memedov, “Bugün Azerbaycan çok medeniyetli ve çok kültürlü bir ülkedir. Burada Kürtler de yaşıyor, onlar da ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlıyorlar. Onlar da diğer milletlerle eşit haklara sahiptirler. Azerbaycan’da Kürtlerin varlığı iki taraf arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayabilir. Kürdistan Bölgesi elbette ki Azerbaycan’daki Kürtlerle ilgilenir. Biz de devlet olarak onların haklarının korunması için gereken bütün adımları atıyoruz. Bu mesele ile bağlantılı görüşmeler olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

Azerbaycan hükümetinin Kürt teşkilat ve aydınlarına destek verdiğini dile getiren Ceyhun Memedov, aynı şekilde Bakü’nün de Kürdistan Bölgesi’ne orada yaşayan soydaşları nedeniyle de önem verdiğini söyledi.

Ceyhun Memedov, Barzani’nin ziyaretinin önümüzdeki dönemde meyvesini vereceğini belirterek, “Bugün siyasi, ekonomik ve güvenlik meseleleri bizim ilişkilerimizin daha da güçlenmesini zaruri kılıyor. Bundan sonra ziyaret ve görüşmelerin daha da artacağını düşünüyorum. İlişkilerimizde yeni bir aşama başlıyor. Bu ilk ziyaretti, bundan sonra Kürdistan ve Azerbaycan devlet yetkililerinin karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiği, ilişkilerimizin güçlendiği bir sürecin şahidi olacağız” yorumunu yaptı.

Ceyhun Memmedov kimdir?

28 Ocak 1975 yılında Cebrayil kentine bağlı Şukurbeyli köyünde doğdu. Hazar Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu.

İlahiyat alanında felsefe doktoru olan Memedov, Arapça ve Rusça dillerini biliyor.

Yeni Azerbaycan Partisi üyesi olan Memedov, Kamu Dernekleri ve Dini Kurumlar Komitesi ve Ulusal Meclis Bilim ve Eğitim Komitesi üyesidir.

Azerbaycan-Mısır parlamentolar arası ilişkiler çalışma grubunun başkanı, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kuveyt, Katar, Fas, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye parlamentolarıyla ilişkiler çalışma gruplarının üyesidir.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Birliği'nde Azerbaycan heyetinin başkan yardımcısıdır.

Evli ve 1 çocuk babasıdır.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli