Lozan Antlaşmasının yıl dönümünde Cenevre'de miting

18-07-2023
Etiketler Lozan Antlaşması Kürtler DIAKURD Cenevre BM
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Lozan Antlaşması’nın yüzüncü yıldönümü yaklaşırken Kürtler çeşitli ülkelerde antlaşmayı protesto etmeye hazırlanıyor.

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Oberhausen kentinde Lozan Antlaşması Komitesi ve Kürdistan Gençlik Ağı bir basın toplantısında, Lozan’ın yüzüncü yılındaki eylemlilikler hakkında açıklama yapıldı.

Rûdaw’a konuşan Lozan Antlaşması Komitesi Hurşit Aleyvi, Kürdistan Gençlik Ağı ve komite, Temmuz ayının 21’i ve 22’de İsviçre’nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler binası önünde yürüyüş düzenleyeceklerini söyledi.

Aleyvi 21 Temmuz’da Cenevre İnsan Hakları Komitesi binası önünde Lozan Antlaşmasını protesto edeceklerini, 22 Temmuz’da saat: 14.00’e ise BM binası önünde bir miting düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan Kürt Diasporası Konfederasyonu (DiaKurd) 22 Temmuz’da Cenevre BM binası önünde geniş çaplı bir miting organize etti.

Mitinge destek amacıyla biri ABD diğeri İsviçre’nin Bern kentinde iki  Kürt aktivist yürüyüş başlattı.

Ayrıca Lozan Anlaşması’nın imzalanmasının 100. yılı dolayısıyla anlaşmanın iptali ve Kürtlerin Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesi’nin 1. Maddesi’nde geçen halkların 'kendi kaderini tayin hakkı'nın hayata geçirilmesi için Kürt Diasporası Konfederasyonu (DiaKurd), Danıştay nezdinde dava açtı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli