Etiyopya iç savaşında yeni bir çözüm süreci başlayabilir

18-06-2022
Rûdaw
Etiketler Etiyopya TPLF Çözüm süreci Kenya
A+ A-

Haber Merkezi - Etiyopya iç savaşındaki iki ana muhalif, çatışmanın başlamasından 19 ay sonra yeniden müzakerelere başlamak üzere olabilir. Ülkenin Başbakanı Abiy Ahmed, bir müzakere komitesinin kurulduğunu doğruladı ve isyancı hareket TPLF, komşu Kenya tarafından yönetilebilecek müzakerelere hazır olduklarını açıkladı.

Çatışma Kasım 2020'nin başlarında patlak verdi ve o zamandan bu yana değişen yoğunlukta ve feci insani mağduriyetlerle devam ediyor. Kasım 2020'de başlayan iç savaş, beş milyondan fazla kişiyi gıda yardımına muhtaç hale getirdi ve çatışmalardan dolayı, geçen Aralık ayından bu yana bölgeye gıda yardımı ulaşamıyordu.

Başbakan Abiy Salı günü başkent Addis Ababa'daki parlamentoya görüşmelerin başlayabileceğini doğruladı.

Reuters'e göre Abiy, bir komite oluşturdu ve görüşmelerin nasıl yürütülmesi gerektiğine bakacağını söyledi.

Çatışmanın diğer tarafında TPLF var. Bu Tigran hareketi 1991'de askeri cunta Derg'i devirdi ve ardından çeyrek yüzyıldan fazla bir süre Etiyopya siyasetini kontrol etti, ta ki siyasi ayaklanmalarla marjinalleşene ve Kasım 2020'de Tigray'ın federal işgalinden sonra tekrar isyancı bir grup haline gelene kadar.

Lideri Debretsion Gebremichael yaptığı açıklamada, üçüncü bir tarafın liderliğindeki görüşmelere katılmaya istekli olduklarını söyledi.

Debretsion Gebremichael, ’hükümetimiz Haziran 2021'de Tigray'in büyük bölümünün kontrolünü yeniden ele aldığından beri bunu tekrarladık’ diyor.

TPLF yaptığı açıklamada, Afrika Birliği'nin Addis Ababa'daki rejime  yakın olduğuna inandıklarını, onlara güvenmediklerini, ancak Kenya ve Başkanı Uhuru Kenyatta'nın önderlik edeceği görüşmelere olumlu baktıklarını söylüyor.

Görüşmeler Kenya'nın başkenti Nairobi'de yapılabilir.

Ancak birçok engel devam ediyor. Ana anlaşmazlık, TPLF için Sudan’a sınır olan verimli bir tarım alanı hayati önem taşıyor ve bu anlaşmazlığın en önemli nedenlerinden. Bu sınır olmadan, Tigray tamamen düşman aktörlerle çevrili oluyor. Ayrıca, butarım arazileri Tigray’da ve savaş başladığından beri oradan sürülen 600 bin kişi için çok önemli.

Bölge, ülkenin ’modern bölünmesi’ne göre Tigray Eyaletinin bir parçası. Ancak tarihi nedenlerle, komşu Amhara eyaletinin sakinleri aynı toprakları talep ediyor ve yüz binlerce Amhari o bölgeye taşındı. Bu ve benzeri uyuşmazlıklar, örneğin; Abiy'i ana düşman TPLF'ye karşı destekleyen Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki de var. Isaiah'ın birliklerinin Tigray'da ciddi savaş suçlarından şüpheleniliyor. Sorun, Isaiah'ın bir barış anlaşması görmek isteyip istemediği veya Etiyopya'daki savaşın devam etmesini mi tercih edeceği. Çünkü: Başkan 990'lardan beri halkını sürekli bir savaş seferberliği ile kontrol ediyor.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli