Biden: Prens Selman ile görüşmeyeceğim

18-06-2022
Rûdaw
Etiketler Biden ABD Suudi Arabistan Veliaht Prens Selman
A+ A-

Haber Merkezi – ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan’ı da kapsayan Ortadoğu gezisinin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman (MSB) ile görüşmeyi kapsamadığını söyledi.

Biden, Temmuz ortasında Suudi Arabistan'da yapılacak bölgesel Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine katılacak.

ABD istihbaratı, Washington Post yazarı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018'de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden Prens Selman’ı sorumlu tutuyor.

Selman ile tanıştığında konuyu nasıl ele alacağı sorulduğunda Biden, “Ben de aynı şekilde ele alıyorum. MBS ile görüşmeyeceğim” dedi.

Biden, Cuma günü erken saatlerde ev sahipliği yaptığı uluslararası iklim zirvesine atıfta bulunarak, "Uluslararası bir toplantıya gidiyorum ve tıpkı bugün tartışmanın bir parçası olan insanlar gibi, onun bir parçası olacak” dedi.

Bir zamanlar Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan'ı bir "parya" haline getirdiğini söyleyen Biden'ın, ABD'de hızla artan yakıt maliyetlerini ve enflasyonu yeniden düşürmesi umuduyla, Suudi petrol üretiminin artırılması için baskı yapması bekleniyor.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre de MBS’nin toplantının odak noktası olamayacağının altını çizerek, "Başkan bu gezide bir düzineden fazla lideri görecek. Başkanın veliaht prensi de görmesini  bekleyebiliriz” dedi.

Ancak Suudi Arabistan, Biden'ın Kral Selman ve ardından tahtın genç varisi ile görüşeceği şeklinde doğrudan bir açıklama yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli