KIZILDENİZ - Husiler bir petrol tankerini vurdu

18-05-2024
Etiketler Husiler Yunanistan Kızıldeniz CENTCOM
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Husilerin  Kızıldeniz'de balistik bir füze fırlatılarak Yunanistan'a ait bir petrol tankerine vurduğunu duyurdu. Ayrıca Perşembe akşamı bir ABD insansız hava aracının düşürüldüğü iddia edildi.

İran destekli Husiler, 18 Mayıs günü sabaha karşı (Sana saatiyle) yaklaşık 1 civarında, Kızıldeniz'e bir gemisavar balistik füze (ASBM) fırlattarak, Panama bandıralı, Yunanistan'ın sahip olduğu ve işlettiği M/T Wind isimli  bir petrol tankerini vurdu.

CENTCOM yaptığı açıklamada, M/T Wind'in en son Rusya'ya yanaştığını ve Çin'e doğru yola çıktığını belirtti.

Bir koalisyon gemisi, M/T Wind'in imdat çağrısına "derhal" yanıt verdi, ancak herhangi bir yardıma ihtiyaç duyulmadı.

Açıklamada "M/T Wind mürettebatı, itme ve yönlendirmeyi yeniden sağlamayı başardı, herhangi bir can kaybı bildirilmedi. M/T Wind kendi gücüyle yoluna devam etti" denildi.

CENCOM açıklamasında , "İran destekli Husierin devam eden bu habis ve pervasız davranışı bölgesel istikrarı tehdit ediyor ve Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ndeki denizcilerin hayatlarını tehlikeye atıyor" ifadelerine yer verildi.

Deniz güvenlik şirketi Ambrey ise yaptığı açıklamada, Panama bandıralı bir petrol tankerinin, Bab al-Mandab Boğazı yakınındaki Yemen'in Mukhai kentinden 18 kilometre uzakta bir füzeyle vurulduğunu duyurdu.

 İngiliz şirket, saldırının ardından gemide yangın çıktığını, ancak yangının söndürüldüğünü ve herhangi bir can kaybının olmadığını açıkladı.

Husiler: ABD’ye ait bir insansız hava aracı düşürüldü

Öte yandan Yemen’deki Şii Husiler Cuma günü yaptığı açıklamada, Perşembe akşamı Marib şehrinde bir ABD’ye ait bir insansız hava aracını düşürdüklerini iddia etti.

Husilerin Sözcüsü Yahya Saree, X'e yaptığı açıklamada, "Hava savunmamız geçen Perşembe akşamı Marib eyaletinin hava sahasında düşmanca operasyonlar yürüten bir Amerikan MQ-9 insansız hava aracını başarıyla düşürdü" dedi.

Saree, "Bu, Vaat Edilen Fetih Savaşı ve Kutsal Cihat sırasında Gazze ile dayanışma amacıyla düşürülen dördüncü uçaktır" diye ekledi.

Drone'un "yerel olarak üretilmiş karadan havaya füze" ile hedef alındığını belirtti.

YemenHusi grubu, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırısı altında olan Gazze Şeridi'yle dayanışma amacıyla Kızıldeniz'de İsrailli şirketlerin sahibi olduğu veya işlettiği kargo gemilerini veya İsrail'e ve İsrail'den mal taşıyan kargo gemilerini hedef alıyor.

Kızıldeniz, petrol ve akaryakıt sevkiyatı için dünyanın en sık kullanılan deniz yollarından biri konumunda.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu yılın başlarında Husi saldırılarına karşı koymak için çok uluslu bir misyon olan Prosperity Guardian Operasyonu'nun kurulduğunu duyurdu

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli