Rojavalı 100 aile Sudan'da mahsur kaldı

Erbil (Rûdaw) - Sudan'da, ordu ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Hızlı Destek Gücü arasında 2 gündür şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar nedeniyle çok sayıda yabancı ülke vatandaşı da ülkede mahsur kaldı. Bunlar arasında Rojavalı Kürtler de bulunuyor.

Sudan’dan Rûdaw canlı yayınına bağlanan Rojavalı Kürt Ciwan Ali, “Rojavalı 100'e yakın aile Sudan'da mahsur kaldı" dedi.

Ülkedeki iç savaşta şimdiye kadar 200’e yakın kişi öldü. Havaalanları kapatıldı, vatandaşlar evlerinden çıkamıyor.

Çatışmalarda iki Suriye vatandaşı hayatını kaybetti. Sudan Tekan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Abdurrahman Bireqdar ve annesi iki gün önce Hartum'un Kafori ilçesinde hayatlarını kaybetti.

Rudaw'ın edindiği bilgiye göre Sudan'da, Rojava’dan da 100'e yakın aile yaşıyor. Genellikle Kobanili olan bu aileler başkent Hartum'un Bahri ilçesinde yaşıyor.

Sudan'da yaşayan Rojavalı Ciwan Ali, Rûdaw Rojava özel bültenine katılarak Sudan'daki durum ile orada yaşayan Kürt aileler hakında bilgi verdi.

Kendisi de Girê Spî kentinden olan Ciwan Ali, Sudan'da yaşayan Kürt ailelerin çoğunun Kobani ve Girê Spî kökenli olduğunu söyledi.

Ciwan Ali, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiğini ve durumun ne olacağının kestirilemediğini kaydetti.

Savaşın başından beri dışarı çıkamadıklarını belirten Ali, “Olağanüstü bir durum var. Burada hırsızlık ve benzeri şeyler çok oluyor. İlk zamanlarda insanlar ihtiyaçlarını kalrşılayabiliyordu ama şimdi marketlerde yiyecek çok az ya da hiç yok, su kesik, elektrik yok” dedi.

Ciwan Ali, Sudan'daki Kürtlerin çoğunun aileleriyle birlikte bulunduğunu söyledi. Sudan'daki Kürtlerin çoğunun çalışmak için orada bulunduğunu ve bazılarının işyerleri olduğunu anlatan Ciwan Ali, "Bazıları burayı Avrupa'ya açılan bir kapı olarak gördü” diye konuştu.