Duhok’la kardeş şehir olan Gainesville Belediye Başkanı Poe: Deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz

18-04-2022
Roj Eli Zalla
Etiketler Duhok Kardeş Şehir Gainesville ABD Florida Lauren Poe
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Duhok ile kardeş şehir olan Gainesville Belediye Başkanı Lauren Poe, Duhok ile işbirliği alanlarını geliştirmeye çalıştıklarını ve bu yılın sonunda bir ziyaret geçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Belediye Başkanı Poe, Rûdaw Medya Ağı ile yaptığı röportajda Gainesville ve Duhok arasındaki işbirliği fırsatlarını ele aldı.

Lauren Poe, “Şu anda elektriğimizin yüzde 30'u temiz enerji kaynaklarından üretiliyor. Hedefimiz 2045 yılına kadar yüzde 100'e ulaşmak" dedi.

ABD’nin Florida eyaletindeki Gainesville şehri, Duhok ile kardeş şehir oldu.

Florida’nın kuzeyindeki en büyük şehir olan Gainesville ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dördüncü en büyük üniversite olan Florida Üniversitesi'ne de ev sahipliği yapıyor.

Gainesville ayrıca önemli bir tarımsal araştırmalar merkezi.

Rûdaw, Gainesville Belediye Başkanı Lauren Poe ile bir röportaj gerçekleştirdi:

Önce Gainesville'den biraz bahsedebililir misiniz?

Lauren Poe: Gainesville, Kürdistan ve Duhok halkı için çok genç bir şehir olabilir. İki yıl önce kuruluşunun 150. yılını kutladık. Şehrimiz Florida şehir merkezinde yer alıyor. Doğru, plajımız yok, Disney Wellman'ımız yok. Ama dünya çapında bir üniversitemiz var. Güzel bir doğal ortamımız var. Aynı zamanda çok uluslu bir şehiriz. Şehir sakinlerinin yaklaşık yüzde 50'si Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmadı. Dünyanın her yerinden insanlar geliyor. Onları ağırlıyoruz ve renkli kültürümüzden memnunuz. Buradaki tüm o şeylerle.

Gainesville ve Duhok kardeş şehir oldu. Duhok'u nasıl seçtiniz?

Lauren Poe: Duhok 9 kardeş şehrimizden sadece biri. En yeni ve en aktif el kardeş şehirlerimizden biri ve biz bundan çok memnunuz. İlişkimiz, üniversitemizde Duhok'ta büyümüş bir hocamızın varlığıyla başladı. Amerika'ya yirmi yaşında gelmiş. Burada eğitimini tamamlamış ve Florida Üniversitesi'nde çalışmaya başlamış. Aynı zamanda burası ile ülkesi ve şehri arasında bir bağ kurmaya çalıştı. Burada daha önce başka gönüllülerle işbirliği yapmış insanlarla çalıştı. Adımlarını attılar ve 2006'da ilişki resmileşti.

Şehrinizin en büyük üniversitelerden birine ev sahipliği yapması bir yana, şehriniz aynı zamanda güneş paneli varlığı açısından ABD'de birinci ve dünyada da beşinci sırada yer alıyor. Gainesville, kardeş şehir programının bir parçası olarak Duhok için ne yapabilir?

Lauren Poe: Toplumumuz, özellikle iklim değişikliği karşısında çevreye karşı sorumluluklarımız konusunda çok duyarlı. Artık elektriğimizin yüzde 30'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiyoruz. Hedefimiz 2045 yılına kadar yüzde 100'e ulaşmak. Paris Anlaşması'nı onaylamaya çalışıyoruz. Ayrıca çevremizi de korumak istiyoruz. Toprak yoksa yemek de yok değil mi? Birbirimizden faydalanıyoruz. Duhok ile bazı deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz. Bölgenizde tarım ve hayvancılığın çok önemli olduğunu biliyoruz. Kendimize yenilenebilir enerji verme sorumluluğumuz olduğunu da biliyoruz; özellikle bölgenizde ne kadar yenilenebilir enerji kullanırsanız, ekonominizi büyütmek için doğal kaynaklarınızı o kadar iyi kullanabilirsiniz. Şu anda bu alanları tartışıyoruz. İkimizin de bildiğini, daha iyi olabilmemiz için eşit olan alanlarda paylaşıyoruz.

Duhok, Gainesville için ne yapabilir?

Lauren Poe: Birbirimizden çok şey öğrendik, özellikle tarımda. Birkaç gün önce, birkaç tarımsal araştırma bölgesini ziyaret ettik. Merkez, Duhok'tan tarımın nasıl geliştiğine dair birçok şey öğrendi. Ancak aklımızda olan şey, birlikte nasıl fikir alışverişinde bulunduğumuzdur. Fiyat ve kârın her iki taraftan da geleceği eğitim, kültür, ekonomik fırsatlar aracılığıyla. Avukatın bu ziyaretinden sonra birlikte önümüze yapılacak işlerin bir listesini oluşturacağız. Ardından, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu görevleri yerine getirebilmemiz için bir plan yapacağız.

Görüş alışverişinde bulunmak ve bahsettiğiniz şeyler üzerinde çalışmak için şehri ziyaret etmeniz gerekiyor, Duhok'ta Gainesville heyetini görecek miyiz?

Lauren Poe: Duhok'u ziyaret etmekten çok mutlu olurum. Ziyaret için uygun bir zaman belirlemeye çalışıyoruz. Ayrıca uygun delegasyon üyelerini belirlemek istiyoruz… Ziyaret konusunu çalışmaktan çok mutluyum. Yıl sonuna kadar tamamlamayı umuyoruz. Öğrenci ve öğretmen değişimi de görüşüldü. Bu değişikliği birlikte başlatmanın birkaç basit yolu var. Artık teknoloji sayesinde iletişime geçmek de çok daha kolay. Başlangıcı Zoom ile yapabilir ve sonrasında zamanı geldiğinde ziyareti de gerçekleştirebiliriz. Bu benim ve valinin yetki alanında bulunuyor. Öğrenciler ve öğretmenler kararları kendi başlarına ararlar. O zaman çabalarının karşılığını alacağından emin olmalarına yardımcı olabiliriz.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli