Ukraynalı kadın göçmenler: İş karşılığında uygunsuz teklifler alıyoruz

Tarnow/Polonya (Rûdaw) - Ülkelerindeki savaştan kaçıp Polonya'ya sığınan yorgun ve savunmasız kadın ve çocuklar, bulundukları kamplarda yeni bir hayata başlamanın zorluklarını anlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Ukrayna'daki çatışmalardan kaçan 4.5 milyondan fazla mülteci komşu ülkelere geçti. Ukrayna'dan kaçan çoğu kadın ve çocukların ilk adresi ise ülkenin batısındaki Polonya oldu.

Jatsuik Viktoria, 8 yaşındaki kızı Sandar iler birlikte Mihailov kentinden kaçarak Polonya’nın Tarnow kentindeki bir kampa ikamet ediyor. Her iş bulmak umuduyla pazara çıktığını belirten anne Viktoria, karşılaştığı zorlukları şöyle anlatıyor:

“Her şeye rağmen kızımla hayata tutunmak zorundayım. Burada hayat çok zor değil ancak bir çocukla birlikte yalnız başına olmak tabii ki zor. Eşimi geride bıraktım, çalışmak zorundayım. İş için başvuru yaptığım yerlerde bazen uygunsuz tekliflerle karşılaşıyorum ve bu beni incitiyor.”

Tarnow’daki kampta yaklaşık 200 Ukraynalı mülteci bulunuyor. Mültecilerin hepsi eşlerini ve babalarını geride bırakan kadın ve çocuklar.  

Tonia Tarya isimli kadın mülteci de Jatsuik Viktoria’nın yaşadığı durumun aynısı ile karşılaştığını anlatıyor. O da çalışmak için başvurduğu iş yerlerinde karşılaştığı cinsiyetçi yaklaşımlardan duyduğu rahatsızlığı anlatırken gözyaşlarını tutamıyor.

Polonya'daki polis ve yardım görevlileri daha önce, Polonya'ya sığınan kadın ve çocukların fuhuş çetelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı.

Polonya’da şu an Ukraynalı mülteciler için kurulan 23’ü geçici 40 kamp bulunuyor. Kamplardan birinde yetkili olan Ancisheka Sairhuber, “Onlar bize karşılaştıkları sorunları anlatıyor. Biz de onları dinleyip sorunlarının çözümü için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz, hem maddi ve hem de manevi açıdan” diyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ile başlayan savaş iki ayını doldurmak üzere. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), daha önce bu durumu, Avrupa'da 1939-1945 yılları arasında gerçekleşen İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en hızlı büyüyen mülteci krizi olduğunu açıklamıştı.