AB İlerleme Raporu: Türkiye üyelikten hızla uzaklaşıyor, OHAL'i kaldırmalı

18-04-2018
Etiketler Türkiye AB OHAL
A+ A-

Haber Merkezi - Avrupa Birliği (AB) açıkladığı İlerleme Raporu'nda, Türkiye'nin birliğe üyelikten hızla uzaklaştığını bildirdi ve Ankara'ya "OHAL'i gecikmeksizin kaldırma" çağrısı yaptı.

 

Birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlediği basın toplantısında "Türkiye özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda AB'den büyük adımlarla uzaklaşmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

 

Hahn, "Komisyon, Türkiye'ye yeniden bu olumsuz eğilimi tersine çevirmeye öncelik verme çağrısı yaptı ve bugünkü raporda açık bir şekilde önerilerini ifade etti" diye konuştu.

 

Avrupa Komisyonu'nun raporunda, OHAL'in ilanından beri 150 bin kişinin gözaltına alındığı, 78 bin kişinin tutuklandığı ve 110 bin kamu görevlisinin işten çıkarıldığı belirtildi. Türk yetkililerin 40 bin kişinin göreve iade edildiğini söyledikleri de belirtiliyor.

 

OHAL İnceleme Komisyonu'nun Aralık 2017'de faaliyete geçtiği ve şimdiye kadar çok az kişi hakkında karar vardığı belirtilen raporda, Komisyon için "OHAL nedeniyle alınan önlemlerden haksız şekilde etkilenenler için etkili ve şeffaf bir çözüm mekanizması haline gelmeli" deniyor.

 

Avrupa Komisyonu, her yıl düzenli olarak Türkiye ve diğer aday ülkeler için AB kriterlerine uyum konusunda attıkları adımlarla ilgili değerlendirmelerini kapsayan ilerleme raporları açıklıyor.

 

Raporda, Ege Denizi ve Akdeniz'de artan gerilimin, "iyi komşuluk ilişkilerine yardımcı olmadığı ve bölgedeki güvenlik ve istikrarı azalttığı" belirtiliyor.

 

Türkiye ile kimi AB ülkeleri arasındaki ikili ilişkilerinin kötüleştiği ve zaman zaman "saldırgan ve kabul edilemez söylemler kulanıldığı" kaydediliyor.

 

Güneydoğu'daki durum en büyük sorunlardan biri

Raporda Türkiye'nin göçmen ve mültecilere yönelik politikasında ilerleme kaydettiği belirtiliyor ve Türkiye'nin AB ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması'nın yükümlülüklerini yerine getirdiği de belirtiliyor.

 

Raporda, Güneydoğu'daki güvenlik durumunun ülke için en büyük sorunlardan biri olduğu kaydediliyor. "Hükümetin terörizme karşı mücadele hakkı meşru olsa da, hükümet aynı zamanda insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü, temel özgürlükler ve orantılı güç kullanımından da sorumlu" deniyor.

 

Bozdağ: AB objektif, eşit, adil olmadı

 

Türkiye'den AB'nin İlerleme Raporu'na ilk tepki ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan geldi.

 

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, "Avrupa Birliği Türkiye'ye karşı maalesef bugüne kadar objektif, eşit, adil olmadı" dedi.

 

"Biz buna rağmen AB hedefinden vazgeçmedik. Bundan sonra da vazgeçmeye niyetimiz yok"diye konuşan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Avrupa Birliği'ne tam üyelik Türkiye için değişmemiş bir hedeftir. Ancak maalesef Türkiye ile aynı ekonomik şartları, aynı siyasi ve hukuki şartları taşımayan, Türkiye'den çok geri olan pek çok ülkeyi Avrupa Birliği'ne tam üye yaptıkları halde ısrarla Türkiye'ye karşı olumlu adımlar atmamakta direniyorlar."

 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Ne yazık ki AB Komisyonu, içinden geçmekte olduğumuz dönemin zorluklarını anlamak istemediğini bu raporda da göstermiştir. Defalarca tüm belgelerle anlatmamıza rağmen Komisyon objektif ve dengeli olamamıştır" denildi.

 

Açıklamada, "Türkiye'nin katılım sürecini suni ve siyasi blokajlarla engelleyen AB'nin Türkiye'nin AB'den uzaklaştığını iddia etmesi tutarsızlıktır" ifadesi de yer aldı.

 

Ayrıca Kardak kayalıkları, karasuları ve bunun üzerindeki hava sahasının münhasıran Türkiye'nin egemenliğinde bulunduğu vurgulandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli