Pentagon Sözcüsü Ryder'den Rûdaw'a: Kongre'nin vereceği her türlü karara uyacağız

Haber Merkezi - ABD Senatosu'nda, ABD ordusunun Irak'ta güç kullanmasına imkan tanıyan yetkiyi iptal eden tasarı 68’e karşı 27 oyla Senato'dan geçti.

Önce Temsilciler Meclisi'ne sonra da ABD Başkanı'na gönderilecek olan yasa tasarısı, Pentagon'un Kongre'ye dönmeden Irak'ta herhangi bir askeri operasyon gerçekleştirmesine izin vermiyor.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, Kongre'nin vereceği her türlü karara uyacaklarını söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Patrick Ryder Rudaw muhabiri Diyar Kurde’nin Senato’dan geçen ABD ordusunun Irak'ta güç kullanma yetkisinin iptal karar tasarısına ilişkin sorusuna, "Üzerine tartışma yürütülen ve karar aşamasındaki bir yasa hakkında konuşmam veya yorum yapmam söz konusu olmaz. Ama gönül rahatlığı ile operasyonlarımızı yasalara uygun şekilde sürdürebilmek için Kongre ile çok yakın çalışıyoruz diyebilirim" yanıtını verdi.

General Ryder, "Savunma Bakanlığı kesinlikle Kongre ile yakın temas halinde olacak ve sonucu bekleyecek. Biz her zaman bu tartışmaların bir parçası olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

19 Mart 2003'te Kongre, ABD ordusunu Irak’a müdahalesinin önünü açan Güç Kullanma Yasasını kabul etti. Şimdi bir grup ABD Senatörü, ABD başkanlarının yasayı Irak'taki diğer operasyonlarda kullanmasını önlemek için yasayı yürürlükten kaldırmak istiyor.

Senatörlerden yetkinin feshedilmesi çağrısı

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, oylama öncesi yaptığı konuşmada, ABD'nin, Irak'ın ve dünyanın 2002'den bu yana dramatik bir şekilde değiştiğini ve Irak savaşının çoktan sona erdiğini belirterek söz konusu yetkinin yürürlükten kaldırılması gerektiğini savundu.

Biden'ın da söz konusu yetkinin kaldırılmasına destek verdiğini söyleyen Schumer, "Amerikalılar Orta Doğu'da sonu gelmeyen savaşlardan bıktı." dedi.

Söz konusu yetkinin her yıl yürürlükte kalarak gelecekteki yönetimlerin kötüye kullanmasına yol açmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Schumer, AUMF'nin yürürlükten kaldırılmasının ulusal savunmaya engel olmayacağını bildirdi. Schumer, diğer taraftan, bu adımın Irak ile ilişkilerin güçlenmesi için önemli bir adım olacağını kaydetti.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ise Irak müdahalesinin Orta Doğu'yu istikrarsızlaştırdığını, İran'ı güçlendirdiğini savundu. Bazı tahminlere göre savaş nedeniyle yarım milyon Iraklının hayatını kaybettiğine işaret eden Menendez, ABD'nin müdahalesine o dönem bölgedeki ortaklarının karşı çıktığını hatırlattı.

Menendez, Irak'ın halihazırda kritik öneme sahip olduğunu belirterek, DEAŞ ile mücadelede birlikte hareket ettiklerini söyledi.

Demokrat Senatör Tim Kaine de Irak'ın bugün ABD'nin önemli bir ortağı olduğunu ifade ederek, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in yakın zamanda gerçekleştirdiği Irak'ı ziyaretini örnek verdi.

Cumhuriyetçi Senatör Todd Young da "Saddam Hüseyin öldü." diyerek Irak'ın artık bir tehdit yaratmadığını belirtti.