Nadia Murad: Angelina Jolie, insanların hâlen IŞİD’in elinde olduğunu göstermek istiyor

 Erbil (Rûdaw) - Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad, Angelina Jolie’nin Şengal’in durumunu yerinden görmek isteyip insanların hâlen IŞİD’in elinde olduğunu dünyaya göstermek istediğini belirtti.

Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile dün bir görüşme gerçekleştiren Nobel Barış Ödül sahibi ve Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Nadia Murad, Rûdaw’a açıklamalarda bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin yanı sıra birçok ülkenin yetkilisiyle görüşmeler yaptığını belirten Murad, “Ezidiler ve Şengal konularını buraya taşımak çok önemliydi çünkü Ezidilerin evlerine dönebilmesi için ne kadar çalışılması gerektiğini bilmeliler” dedi.

Murad, Neçirvan Barzani ile hâlen “kayıp” olan 2 bin 800 Ezidi hakkında konuştuklarını belirterek “Onların hayatta olup olmadığını veya onlara ne olduğunu bilmek istiyoruz. Umarım kendileri (Neçirvan Barzani) bize yardım eder ve birlikte çalışıp insanlarımızın bir kez daha onurlu bir şekilde evlerine dönerek istikrar içinde yaşamalarını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Kısa bir süre önce Angelina Jolie ile Şengal’e yaptıkları ziyareti hatırlatan Murad, “Evlerini yeniden inşa etmek için çok fazla yardıma ihtiyacı olan halkımızı gördüm” ifadelerini kullandı.

“Jolie, Şengal’e gidip kadınlarımız ve kız çocuklarımızın ne kadar tecavüze uğradığını, yardıma ve desteğe ne kadar ve ihtiyaçları olduğunu kendi gözleriyle görmek istedi” diyen Murad yerlerine dönen insanların acil desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Irak’tan, Şengal’e dönen insanlara yardım etmesini beklediklerini ifade eden Murad, “Jolie, IŞİD'in birkaç yıldır sona ermesine rağmen yarattığı sorunların bitmediğini ve insanlarının hâlen de IŞİD’in elinde olduğunu dünyaya göstermek istiyordu” diye konuştu.

Murad, Şengal’in güvenlik, istikrar ve büyük projelere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak “ Çabalıyoruz fakat bazı şeyler bizi aşıyor. Birçok insanın evi yıkıldı, bunları yeniden inşa etmek bir kişinin gücünü aşıyor. Bunlar için büyük projelere gereksinim var” dedi.

“Angelina Jolie gibi kişiler, siyasetçiler ve medyanın halkımızın durumunu yerinden görmesini istiyoruz” diyen Nadia Murad, insanların Ezidiler ve sorunları hakkında bilgi sahibi olmasını istediklerini ifade etti.

Murad, Almanya Parlamestosu’nun Ezidi Soykırımı’nı tanıyan kararını “önemli fakat geç alınmış bir karar” olarak niteleyerek “150 binden fazla Ezidi Almanya’da yaşıyor ve Almanya onların ikinci evi olmuş durumda” şeklinde konuştu.