Rûdaw Pentagon’a sordu: Erbil’e füze saldırısına karşı neden HSS kullanılmadı?

18-01-2024
Etiketler Patrick Ryder Pentagon İran ABD Saldırı Erbil
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Erbil'e yönelik saldırılarda koalisyon üslerinin hedef alınmadığını söyledi. Ryder, 2014 yılında Irak’ın daveti üzerine ülkeye geldiklerini ve Irak’a yardım etmeye devam edeceklerini belirtti.

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, düzenlediği günlük basın toplantısında Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonunun ardından İran destekli “İsmali Direniş” adlı grup, Suriye, Rojava, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde ABD güçlerine saldırmıştı. Ryder, 9 Ocak'ta ABD güçlerinin 17 Ekim 2023'ten bu yana 127 kez saldırıya uğradığını açıklamıştı.

ABD ise bu saldırılara misilleme amacıyla Heşdi Şabi’nin üst düzey yöneticilerini hedef alan saldırılar düzenlemiş, ardından Irak kamuoyu yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkarılması konusunu yoğunca gündeme getirmişti.

Ryder, Rûdaw’ın ABD kuvvetlerinin Irak'taki varlığı hakkındaki sorusuna, şu yanıtı verdi.

“ABD, tıpkı şu anda Kızıldeniz'de yaptığımız gibi, operasyonlarını müttefikleri ve ortaklarıyla istişare ederek yürütüyor, dolayısıyla Irak hükümetinin daveti üzerine oradayız. 2014'te IŞİD Bağdat civarındayken biliyorsunuz Irak ABD güçlerini yardım etmeye davet etti. Bildiğiniz gibi bölgedeki ortaklarımızla yakın istişarede bulunmaya ve güvenliğimizi etkileyen uluslararası ve bölgesel güvenlik tehditlerine karşı onlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Sözcü Ryder, İran'ın Erbil’e yönelik saldırısında birkaç kilometre uzaklıktaki koalisyon güçlerinin neden füzeleri etkisiz hale getirmek için hava savunma sistemini kullanmadığına dair soruya ise, “Evet, bildiğim kadarıyla bu saldırıların hiçbiri ABD birliklerini ve üssünü hedef almadı.  Irak'ın buna nasıl tepki verdiğini gördünüz. Ancak bildiğimiz kadarıyla bu saldırılar dakik değildi” yanıtını verdi.

“2024 Ulusal Savunma Yetki Yasası, Kürdistan Peşmerge güçlerine hava savunma sistemi sağlanmasına ilişkin bir hüküm içeriyor. Bunun üzerinde çalışacak mısınız?” sorusuna karşılık, “Halen yürürlükte olmayan bir yasadan bahsetmeyeceğim. Biliyorsunuz, bu konuda fazla ileri gitmek istemiyorum. Irak bizim önemli ve değerli ortağımızdır. Bölgesel güvenlik ve Irak'ın savunma ihtiyaçları konusunda Irak'la yakın çalışmaya devam edeceğiz” yorumunu yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli