Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasını uzatmaya karar verdi

17-11-2022
Etiketler Ukrayna Tahıl koridoru Rusya Anlaşma
A+ A-

Haber Merkezi - Ukrayna Altyapı Bakanlığı, 19 Kasım'da süresi dolacak olan Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın 120 gün uzatılacağını söyledi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise, Ukrayna'nın açıklamasının niyet beyanı olduğunu ancak görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, anlaşmanın sağlandığını ve tahıl mutabakatının 120 gün daha uzatılacağını duyurdu. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra MSB sürenin uzatılması için görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.

NTV’nin Reuters'ten aktardığına göre Ukrayna Altyapı Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, "Anlaşmanın 120 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığı" duyuruldu. Uzatma kararının İstanbul'da alındığı belirtildi. Bakanlık "Birleşmiş Milletler ve Türkiye anlaşmanın garantörleri olarak kalacak" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guteres ise Ukrayna'dan gelen açıklamaya paralel bir şekilde, "Tarafların mutabakatından memnunuz" açıklaması yaptı.

Anlaşmanın üçüncü tarafı olan Rusya'dan ise henüz bir açıklama gelmedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle ülkeden çıkartılamayan tahıllar İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasıyla ihtiyacı olan ülkelere gönderilmeye başlanmıştı.

Şimdiye kadar anlaşma kapsamında 11 milyon tondan fazla tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmişti. Rusya geçtiğimiz günlerde anlaşmayı kısa süreliğine askıya alsa da Türkiye'nin girişimleriyle tahılın sevkiyatı yeniden sağlanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli