Alman Polis Teşkilatı Müdürü: İnsan kaçakçılarına inanmayın!

17-11-2021
Ala Şali
Ala Şali
Etiketler Almanya Federal Polis Teşkilatı Dieter Romann Belarus Polonya Göçmen krizi Organizatör Kaçakçı
A+ A-

Almanya (Rûdaw) – Alman Polis Teşkilatı Müdürü Ronann, Almanya’ya geçen göçmenlerin yüzde 70’inden fazlasının Irak’tan gelenler olduğunu belirterek bu ülkeye gelmek isteyen göçmenlerden kaçakçılara itibar etmemelerini istedi. Romann ayrıca krizle ilgili Irak makamları ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti Almanya Temsilcisi Dılşad Barzani ile iletişim halinde olduklarını kaydetti.

Rûdaw muhabiri Ala Şali, Almanya Federal Polis Teşkilatı (Bundespolizei) Genel Müdürü Dieter Romann ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Romann, Belarus-Polonya sınırında devam eden göçmen krizine, Almanya'nın krize yaklaşımına ve çözüme dair değerlendirmelerde bulundu.

Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizini önceden öngördüklerini belirten Romann, Belarus’tan Almanya’ya yasa dışı yollardan geçen göçmen sayılarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“2021’in ilk yedi ayında Belarus yoluyla buraya geçen göçmen sayısı sadece 620 kişiydi. Şimdi ise sadece Temmuz’dan bu yana 474 kişi geçti. Bu sayı Eylül’den itibaren ise 1900’ü geçti. Ekim’de ise en yüksek sayı kaydedildi ki bu 5 binden daha fazla. Kasım ayında ise Belarus’taki mevcut durum yüzünden 9 bin 400’den fazla göçmen buraya geldi. Ayrıca Litvanya, Letonya ve Polonya’dan daha fazla göçmen bizim ülkeye geldi.”

“Almanya’ya gelen göçmenlerin yüzde 70-75’i Irak’tan”

Kürdistan Bölgesi’nden gelen göçmenlere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Romann, Almanya’ya geçen göçmenlerin çoğunluğunun Irak’tan geldiğini aktararak “Dediğim gibi, Kasım ayında 9 bin 400’den fazla göçmen geldi. Belarus-Polonya sınırından gelen göçmenlerin yüzde 70-75’i Irak’tan. İkinci sırada ise yüzde 15 ile Suriye oluşturuyor. Devamında ise Yemen ve İran’dan gelen göçmenler yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“Lukaşenko, Avrupa’da huzursuzluk çıkarmak istiyor”

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun göçmenleri Avrupa Birliği’ne (AB) karşı "siyasi bir koz" olarak kullanıp kullanmadığına ilişkin soruya Romann şöyle yanıt verdi:

“Lukaşenko’nun amacının Avrupa’da huzurluk çıkarmak olduğu çok açık. Geçtiğimiz sene düzenlenen seçimlerden sonra Lukaşenko’nun tavrı yüzünden Belarus’a ekonomik yaptırım uygulandı. Bu yaptırım kararı, AB ve AB üyesi ülkelerce alındı.  Şimdi de Lukaşenko göçmenleri bir rehine olarak kullanıp Avrupa’nın istikrarı hedef alınıyor. Fakat AB, Belarus’un yaptıklarının farkında ve elbette Belarus, göçmenler nedeniyle Avrupa’da huzursuzluk çıkaramaz.”

Almanya’nın aldığı önlemlerle ilgili de konuşan Alman Polis Teşkilatı Müdürü Romann, Polonya, Litvanya ve Letonya polisi ile yakın işbirliği yürüttüklerini belirterek, “Şüphesiz sınırda bulunan polislerin sayısını artırdık. Sınıra 800 polis daha gönderdik. Bu anlamda Polonya ile işbirliğine giderek Almanya-Polonya sınırındaki boşluğu kapatmaya gayret ediyoruz” dedi.

“Yaklaşık 330 kaçakçı yakaladık”

Göçmenleri Belarus’tan Polonya’ya, Polonya üzerinden de Almanya’ya götüren innan kaçakçıları ve şebekelerine yönelik önlemler hakkında bilgi veren Romann, organizatörlerin yakalandığını belirtti.

Dieter Romann, şunları kaydetti:

“Son 3 ay içinde de Polonya sınır muhafızları, polisi ve Almanya polisi, Almanya’da yaklaşık 330 kaçakçıyı yakaladı. Şu anda bazıları sorgulanıyor. Polonya polisi de kendi sınırı içinde benzer bir süreç yürütüyor. Geçen gün bir Gorlitz kentinde bir TIR’da 22 Irak vatandaşı göçmeni yakaladık. İçlerinden biri hayatını kaybetmişti. Bunu düzenleyen bir Türkiye vatandaşı organizatördü ki onu hemen orada yakaladık. Kaçakçıları taşıyan TIR şoförü ise kaçmıştı. Fakat Hollanda polisi ile yürüttüğümüz işbirliği sayesinde kaçakçı Amsterdam’da bir otelde yakalandı. Orada ölen göçmen ise Iraklıydı ve 32 yaşındaydı. Belarus’ta yaralanmış, tedavisi eksik yapılmıştı ve maalesef hayatını kaybetmişti.”

Romann devamında, “330 kaçakçıdan yüzde 15’ine yakını Almanya’dan ve bunlardan bazıları öncesinde Almanya’ya göçmen olarak gelmiş kişiler. Almanya vatandaşı değiller, sadece burada oturum izinleri var. Suriyeli, Polonyalı, Ukraynalı, Gürcü olanlar var” ifadelerini kullandı.

“Dılşad Barzani ile sürekli olarak iletişim halindeyim”

Göçmen akışını engelleyecek önlemler hakkında Kürdistan Bölgesi, Irak ve Türkiye makamlarıyla ilgili görüşme yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine Romann, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Almanya Temsilcisi Dılşad Barzani ile bağlantıda olduğunu söyledi.

Dieter Romann, “Kriz durumlarında her zaman Dılşad Barzani ile iletişim halinde oluyorum. Birbirimizi tanıyoruz ve inanıyoruz. Irak hükümetinin de bazı kararlar aldığı kanaatindeyim. Bağdat ve Erbil, göçmenlerin taşındığı uçuşların önlenmesine yönelik her türlü adımı attı. Bunlarla ilgili olarak burada da birkaç kişi yakalandı. Bu anlamda Irak’a güveniyoruz" diye belirtti.

Almanya’ya gelen göçmenleri karşılama sürecinden bahseden Romann, “Federal polis, yasa dışı gelenleri kayıt altına alıyor ve ilk olarak koronavirüs testi yapılıyor. Ardından Federal Göç Ofisi ile işbirliği halinde onlara teslim ediyoruz” dedi.

Belarus polisinin göçmenlere ilişkin tavrı

Belarus polisinin göçmenlere ilişkin tavrıyla ilgili de Romann, “Almanya’ya gelen göçmenlerin çoğu ve bizimle işbirliği içinde olan Polonya muhafızları, Minsk’e dönmek isteyen göçmenlerin polisçe tehdit edildiğini, kendilerine dönmesi için izin verilmediğini ve ‘Polonya’ya gidin, yoksa burada kalır ölürsünüz’ dendiğini biliyoruz” sözlerini sarfetti.

Göçmenlerin herhangi bir çıkış yolu bulamadığını, kaçakçıların yalanına inandığını aktaran Romann, “Geleceksizlik yüzünden, uluslararası toplum ve Bağdat’ın bu anlamda bir şey yapması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

“Göçmenlerin yüzde 99’u Almanya’da kalmak istiyor”

Ellerinde bulunan verileri göz önüne alarak göçmenlerin Almanya’da kalmak istediğini kaydeden Romann, “Göçmenlerin çok büyük kısmı Almanya’ya gelmek istiyor. İşbirliğinde olduğumuz Polonya polisi de göçmenlerin yüzde 99’unun Almanya’ya gelmek istediğini belirtiyor” dedi.

Almanya Federal Polis Teşkilatı Müdürü Romann, “Bugüne kadar Polonya sınırı üzerinde herhangi bir kontrol noktası kurmadık. Polonya makamlarıyla iletişim içindeyiz. Polonya polisi, AB ve Belarus sınırına çok sayıda koruma birliği yerleştirmiş durumda. 12 bin asker, 400 sınır koruma polisi ve ayrıca 8 bin polis Polonya’nın iç tarafında gözcülük yapıyor” bilgilerini verdi.

“Göç dalgasında IŞİD’lilerin Almanya’ya geçme ihtimali var mı?”

“2016’da Almanya’ya yönelik göçmen dalgasında bazı IŞİD’liler de Almanya’ya geçti. Şu anki göçmen dalgasında da böyle bir ihtimal var mı?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Romann, Belarus’un rolüne dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“Polonya’nın Belarus’la yaklaşık 420-430 kilometrelik sınırı bulunuyor. Polonya, sınırının büyük bir kısmını tel örgülerle koruyor. Diğer kısımda yer alan bölge ise hayatın son derece zor ve tehlikeli olduğu bir bataklık. Maalesef burada birkaç kişi hayatını kaybetti. Bildiğimiz kadarıyla terörist örgütler bu yolu kullanmıyor. Burada transit ülke Belarus ve bu tür insanların geçişine izin vermesi onun yararına değil.”

“Kaçakçılara inanmayın”

Romann, Almanya’ya göç etmek isteyen kişilere bu yola başvurmamaları gerektiğini ve koşulların ağır olduğunu belirterek şu çağrıda bulundu:

“Irak ve Kürt vatandaşlardan Belarus’a uçmamalarını rica ediyorum. Sizi burada rehine olarak kullanıyorlar. Belarus’ta sizi o bataklık bölgeye götürüyorlar ve burada hareket etmek imkansız. Orada birkaç kişi hayatını kaybetti. Tur ve kaçakçı ofisleri sizin sayenizde para kazanıyorlar. Size söyledikleri ‘Belarus’tan Almanya’ya 2 saatte gidilir, orada da size ev, para ve otomobil verecekler’ vaadi yalan. Şu anda hava çok soğuk ve daha da soğuyacak. Şimdi Iraklı bir kaynak birkaç kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ülkenizde kalmanız ve ülkenizin yararına bir şey yapmanız daha iyi. Aileleriniz sizi büyütmek için çok uğraştı. Çağrım özellikle gençlere yönelik.”

“Krizin çözülmesi için siyasi çözüm gerekli”

Şu anda sınırda mahsur kalan göçmenlere ilişkin konuşan Dieter Romann, krizin halledilmesi için siyasi bir çözümün gerekli olduğunu dile getirdi:

“Sınırı korumak kesinlikle tek başına bu sorunu çözmeye yetmez. En üst makamlar devrede ve bu anlamda ilişki kurulmuş durumda. Almanya danışmanı konuya ilişkin Putin ile görüştü. Irak Dışişleri Bakanlığı hem Moskova hem de Minsk ile konuyu görüşüp bir çözüm bulunmasını istedi. Erbil ve Bağdat, dönmek isteyen Iraklılara yardım etmeye hazır olduklarını deklare etti. Fakat şu anda Minsk onlara engel oluyor. Siyasi bir çözümün olduğu çok açık.”

Belarus-Polonya sınırındaki mevcut duruma dair bilgi veren Romann, “Polonya sınır koruma birlikleri ve Belarus askerleri arasında sadece bir tel örgü var. Bazı Belarus askerleri göçmen olmadan Polonya topraklarına giriyor ve Polonya birliklerini kalaşnikofla hedef alıyor. Bu çok tehlikeli bir durum” dedi.

“Polonya, 30 bin göçmeni sınır dışı etti”

Polonya kanunlarının göçmenlerin sınır dışı edilmesine izin verdiğini aktaran Alman Poli Teşkilatı Müdürü Romann, “Polonya’ya kanunsuz gelenlerin kendi ülkelerinde hayati tehlike olmadığı anlaşılması durumunda sınır dışı edilme seçeneği bulunuyor.  Şu anda da Polonya bunu yapıyor. Şu ana kadar 30 binden daha fazla göçmeni sınır dışı etmiş durumda” yorumunu yaptı.

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanı Seehofer’in “AB’nin kendi iç sınırları içinde kontrole başlaması gerekiyor” şeklindeki söylemine pek çok Almanya ve AB yetkilisi buna karşı olduğunu belirtmişti.

Romann, Seehofer’in sözlerinin Polonya için geçerli olduğunu kaydederek Polonya’nın halihazırda kendi sınırı ve AB’nin sınırını koruduğunu aktardı.

“Dediğim gibi şu anda Polonya ile yakinen çalışıyor ve iletişim halindeyiz. Her anlamda sınırlarımızı korumak için anlaştık ve diğer bölgelerde de yakın işbirliği yürütme yönünde hemfikiriz" diyen Romann, "Polonya kendi sınırlarını koruyor. Biz de sınırları koruyoruz. İçişleri Bakanımız Sayın Seehofer de AB’nin Belarus’la olan sınırlarını Polonya’nın koruması gerektiğini belirtti. Bu yüzden Polonya sınır koruma birlikleri ve diğer polisler de şu anda bu görevi görüyorlar. Polonya’nın bu konuda başarılı olacağından da hiçbir şüphem yok” diye ekledi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Lübnan'da UNIFIL üssüne roket isabet etti

Lübnan'da UNIFIL üssüne roket isabet etti: 4 İtalyan askeri yaralandı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bugün Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) yönelik, 4 İtalyan askerinin yaralanmasına yol açan saldırıyı derin bir öfke ve endişeyle öğrendiğini bildirdi.