Polonya: Belarus askerleri göçmenlere sis bombası veriyor

Haber Merkezi – Polonya hükumeti, Belarus makamlarını sınırı geçmeye çalışanlara sis bombası vermekle suçladı. Polonya kuvvetleri ise, taş atan göçmenlere karşı tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Polonya Savunma Bakanlığı, dün, güvenlik güçlerinin Belarus sınırındaki Kuznica kasabasında taş atan göçmenlere göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Göçmenler askerlerimize taşlarla saldırıyor ve Polonya’ya geçmek için sınırdaki çitleri yıkmaya çalışıyor. Güçlerimiz, göçmenlerin bu saldırganlığını durdurmak için göz yaşartıcı gaz kullandı” denildi.

Polonyalı yetkililer, dün yaşanan olaylarda 7 polis, “asker ve 1 kadın sınır muhafızı olmak üzere 9 güvenlik mensubunun yaralandığını duyurdu.

Öte yandan Polonya Sınır Muhafızları sözcüsü Anna Michalska, Belarus askerlerinin göçmenlere sis bombası verdiğini ve Polonya güvenlik güçlerine karşı kullanmalarını istediğini savundu.

Belarus Devlet Sınır Muhafız Komitesi ve Dışişleri Bakanlığı ise, Polonya’nın göçmenlere karşı eylemlerini araştıracaklarını duyurdu.

Avrupa Birliği ve Polonya, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’yu Ortadoğu’dan göçmenler getirerek, onları ülkesinin Litvanya, Letonya ve Polonya sınırlarına göndererek krizi körüklemekle suçluyor.

Büyük çoğu Kürt olan yaklaşık 2 bin göçmen, Belarus ve Polonya arasındaki sınırda soğuk havada mahsur kalmış durumda.