ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ile Mesrur Barzani Kürdistan petrolünün ihracatını görüştü

Washington (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerjiden Sorumlu Yardımcısı, Rûdaw’a yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi Başbakanı ile telefonla yaptığı görüşmede “Kürdistan Bölgesi petrol ihracatının yeniden başlaması gerektiğini” söylediğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerjiden Sorumlu Yardımcısı Geoffrey Pyatt, Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’ya  özel açıklamalarda bulundu.

Geoffrey Pyatt, "Cuma sabahı Kürdistan Bölgesi Başbakanıyla çok güzel bir telefon görüşmesi yaptım" dedi.

Mesrur Barzani ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin Pyatt, “Başbakan'a Erbil'deyken sıcak misafirperverliğinden dolayı minnettar olduğumu ve Kürdistan Bölgesi'nin enerji yatırımı konusunda yaptıklarından oldukça etkilendiğini söyledim” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerjiden Sorumlu Yardımcısı “Erbil'deyken Erbil'in küçük bir Oklahoma gibi olduğunu ve bizim vizyonumuzun bu olduğunu söyledim” dedi.

Oklahoma, Amerika Birleşik Devletleri'nin önemli petrol ve doğal gaz üreticisi vilayetlerinden bir tanesi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatı konusunda ise şunları dile getirdi:

"ABD bu konuda oldukça net. Irak-Türkiye petrol boru hattının [Kürdistan Bölgesi petrolünü] yeniden aktifleşmesi gerektiğine inanıyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerjiden Sorumlu Yardımcısı Geoffrey Pyatt, röportajında ayrıca Kürdistan Bölgesi petrolü ile bağlantılı Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar, Irak'ın enerji bağımsızlığı ve İran'dan uzaklaşması, ABD'nin Irak'a yönelik yaptırımları af etmesi ve İran'da gaz alımı ile ilgili bir çok konuyu  değerlendirdi.

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Gani başkanlığında Kürdistan Bölgesi hükümet yetkililerinin de aralarında yer aldığı Irak Petrol Bakanlığından bir heyet, Pazartesi günü Houston'da ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerjiden Sorumlu Yardımcısı Geoffrey Pyatt ile bir araya geldi.

Irak heyeti daha sonra bir dizi ABD'li ve Batılı şirketle bir araya gelerek Irak'ta gaz ve petrol sektörlerine yatırım yapmaları konusunda teşvik ettiği bildirildi.