Orta Avrupa'da şiddetli yağışlar birçok ülkede sel felaketine yol açtı

11 saat önce
Etiketler Orta Avrupa Sel felaketi Polonya Macaristan Avusturya Çek
A+ A-

Haber Merkezi - Orta Avrupa’yı etkisi altına alan olağanüstü şiddetli yağışlar bölgede ölümcül sel olaylarına yol açtı. 16 kişi yaşamını yitirdi.

Sel, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Romanya'nın bazı bölgelerini su altında bırakmış durumda.

Bölgeden geçen alçak basınç sistemi, günler süren rekor düzeyde yağışlara yol açtı ve bu haftanın ilerleyen günlerinde Slovakya ve Macaristan'ı da etkilemesi bekleniyor.

Şu ana kadar 16 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi; bunlardan yedisi Romanya'da, beşi Polonya'da, üçü Çek Cumhuriyeti'nde ve biri Avusturya'da gerçekleşti.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, acil bir toplantı düzenledi ve selin etkilediği bölgelerde felaket ilan etti. Bu, tahliye ve kurtarma işlemlerini kolaylaştıran bir hükümet önlemi. Ayrıca hükümetin mağdurlara hemen 1 milyar zloty (258.000 $) yardımda bulunacağını söyledi.

 

Polonya'daki sel, barajları ve setleri aşmış durumda, suyun çekilmesiyle yollar enkaz ve çamurla kaplı hale geldi. Bu durum, güneybatıdaki Nysa şehrindeki bir hastanenin yaklaşık 40 hastayı tahliye etmesine neden oldu.

Etkilenen bölgelerdeki okullar ve ofisler pazartesi günü kapalıydı ve içme suyu ile yiyecek kamyonlarla taşınıyordu. Varşova da dahil olmak üzere birçok Polonya şehri, sel mağdurları için yiyecek bağışı çağrısında bulundu.

Uzmanlar, Opole ve Wroclaw şehirlerinde Oder Nehri'nin taşması nedeniyle sel tehditleri konusunda uyardı. Wroclaw, 1997'de büyük sel felaketine uğramış bir şehir ve yaklaşık 640.000 sakine ev sahipliği yapıyor.

Güneybatı Polonya'daki itfaiyeciler, sel mağdurları arasında hastane görevinden dönen bir cerrahın da bulunduğunu, cesedinin pazartesi sabahı Nysa'da bulunduğunu bildirdi. Ayrıca bölgede başka topluluklarda iki kadının ve iki erkeğin cesetleri bulundu.

Çek Cumhuriyeti'nde polis, kadın ve iki erkeğin kuzeydoğuda boğulduğunu söyledi. Bu bölge, perşembeden beri rekor düzeyde yağışlar altında. Kadın Krasov kasabasında, erkekler ise suyun çekildiği Krnov kasabasında farklı yerlerde ölü bulundu. Krnov, pazar günü neredeyse tamamen su altında kalmıştı.

Romanya yetkilileri, pazartesi günü Galati ilinde bir kişinin daha öldüğünü açıkladı ve böylece ölü sayısını yediye çıkardı.

Avusturya'da daha önce bir ölüm bildirilmişti.

Çek Cumhuriyeti yetkilileri, kuzeydoğudaki iki bölgede acil durum ilan etti. Bunlar arasında Polonya sınırına yakın Jeseniky dağları da bulunuyor.

Kuzeydoğudaki birçok kasaba ve şehir su altında kaldı ve binlerce kişi tahliye edildi. Askeri helikopterler, kurtarma ekiplerine insanları güvenli bölgelere taşımada yardımcı oldu. Su, pazartesi günü dağlık alanlardan çekilmeye başladı ve geride yıkılmış evler, köprüler ve hasarlı yollar bıraktı.

Ülkenin çoğu bölgesinde, koşulların pazartesi günü ilerleyen saatlerde iyileşmesi bekleniyor.

Çek Başbakanı Petr Fiala, en fazla etkilenen yerlerden biri olan Jesenik kasabasını ziyaret etti. Ziyaretinin ardından “En kötüsü geride kaldı ve şimdi tüm zararla başa çıkmamız gerekiyor” dedi.

Macaristan'da ise Budapeşte Belediye Başkanı, hafta ilerledikçe başkente en büyük sel felaketinin beklenebileceğini ve Tuna Nehri'nin şehrin alt kısımlarına salı sabahı ulaşacağını duyurdu. Başbakan Viktor Orbán, Avrupa Parlamentosu’nda Çarşamba günü yapacağı konuşmayı da içeren planlanmış yurtdışı ziyaretlerini iptal etti. Orbán, Temmuz ayında Macaristan’ın Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını devralmasının ardından meydana gelen tartışmalı durumlar nedeniyle Avrupa Parlamentosu’nda yoğun tartışmalar yaşanması bekleniyordu.

“En yüksek seviyeye ulaşıp en kötüyü atlattığımız zamana kadar, doğal olarak ülkeyi terk etmeyeceğim, evde kalacağım” dedi.

Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karácsony, şehirde sel savunmalarını güçlendirmek için 1 milyon kum torbası kullanılacağını ve vatandaşlardan nehir kenarında ekstra dikkatli olmalarını istedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Üyelerinin çoğunluğu Kürt olan uyuşturucu çetesine operasyon

Birleşik Krallık'a bağlı Galler’de, üyelerinin çoğunluğu Kürt olan uyuşturucu çetesi çökertildi. Uyuşturucu ile mücadele ekiplerince yakalanan 14 çete üyesi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.