Dibeybe’den yabancı savaşçı açıklaması: Anlaşıp anlaşmadıklarını bilmiyorum

Haber Merkezi – Libya Geçici Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkesindeki yabancı savaşçıların çekilmesi konusunda Türkiye ile Rusya’nın anlaşıp anlaşmadığını bilmediğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Libya oturumu için bulunduğu New York'ta Reuters'a konuşan Dibeybe, “Savaşçıların çekilmesiyle ilgili olarak böyle bir anlaşmadan haberim yok. Ama herhangi bir anlaşmayı olumlu karşılarız. Hangi tarafın desteğini aldığına bakmaksızın tüm güçlerin, savaşçıların ve paralı askerlerin çekilmesi olumlu karşılarız. Libya'daki yabancı güçlerin çekilmesiyle ilgili olarak tüm taraflarla konuşuyoruz" dedi.

Dibeybe, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada da, yabancı savaşçıların varlığının devam etmesinin "Libya'daki mevcut siyasi süreç açısından ciddi bir risk" oluşturduğunu ve hem orduyu birleştirmeye hem de "ateşkesi sürdürmeye yönelik çabaları tehdit ettiğini" kaydetti.

Deutsche Welle Türkçe’nin akardığına göre Berlin'de geçen ay düzenlenen BM destekli Libya konferansının ardından Alman ve ABD'li yetkililer, Libya'da farklı tarafları destekleyen Türkiye ve Rusya'nın yabancı savaşçıların adım adım çekilmesi konusunda ön mutabakat sağlandığını belirtmişlerdi.

BM, Libya'da 20 bin yabancı savaşçı ve paralı asker bulunduğunu tahmin ediyor. Bu savaşçıların varlığı ise 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimler öncesindeki BM destekli geçiş sürecine yönelik bir tehdit olarak görülüyor.

Libya'da çatışan taraflar arasında geçen Ekim ayında varılan ateşkes, Ocak 2021'e kadar tüm yabancı savaşçıların ülkeden ayrılmasını öngörüyordu.