ABD'den Biden-Erdoğan görüşmesi, S-400 ve Afganistan açıklaması

Haber Merkezi - ABD Başkanı Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye S-400'ler konusunda görüşmeye devam edileceğini belirtti. Sullivan ayrıca, Ankara ve Washington'un "Kabil Havalimanı'nı Türkiye'nin koruması konusunda" anlaşıldığını duyurdu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü NATO Zirvesi'nde yaptıkları görüşmenin ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sullivan, iki ülkenin, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrasında Kabil havaalanının güvenliğinin sağlanmasında Türkiye'nin öncü rol üstlenmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.

Gazetecilere verdiği brifingde Sullivan şu ifadeleri kullandı:

"Liderler, Türkiye'nin Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanmasında öncü bir rol oynayacağına dair açık taahhütte bulundu ve şimdi bunu nasıl gerçekleştireceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının güvenliğinin sağlanması konusunda belirli desteğe ihtiyaç duyacağını belirtti ve Başkan Biden desteğin geleceğini taahhüt etti. Erdoğan bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ve ikisi, ekiplerine sadece son detayları çözmeleri için görev verdi."

Sullivan ayrıca, Taliban'ın Türkiye'nin Afganistan'daki rolü hakkında kamuoyuna söylediklerinin şu anda devam etmekte olan çabaları engellememesi gerektiğini ifade etti.

ABD Ulusal Güvenlik Sullivan, NATO Zirvesi'nde S-400 meselesiyle ilgili bir çözüm olmadığını ancak diyalogun devam edeceğini de vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Haziran günü NATO Zirvesi kapsamında Cenevre’de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından taraflardan yapılan açıklamada, "görüşmelerin oldukça verimli" geçtiği ifade edilmişti.

Erdoğan’dan S-400 ve Afganistan açıklaması

Erdoğan, Biden ile gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili gazetecilere yaptığı açıkalamada "Türkiye olarak gerek F-35 gerekse S-400 konusunda farklı bir adım atmamızı beklemeyin, dedim. Çünkü biz F-35'te üzerimize düşeni yaptık" diye konuştu.

ABD’nin çekilmesinin ardından Türkiye’nin Afganistan’da nasıl bir rol üstleneceği şeklindeki bir soruya Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Türkiye, Afganistan’da istikrar ve barış için en fazla çaba gösteren ülkelerin başında geliyor. NATO misyonuyla bulunduğumuz Afganistan’da sürdürülebilir bir huzur ortamının tesisi için her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı sonrasında, Türkiye burada çok daha fazla sorumluluk alabilir. Afganistan’daki bütün tarafların ve bölge ülkelerinin yapıcı katkılarıyla barış sürecini kalıcı hale getireceğimize inanıyorum. Bundan sonraki süreçte de barış çabalarımızı ve Afganlı kardeşlerimize desteğimizi güçlü şekilde sürdüreceğiz. İnşallah biz Afganistan’daki kardeşlerimizin sıkıntılara düçar olmasına fırsat vermeyiz.”