AB üyesi 15 ülke göçmenlerin üçüncü ülkelere gönderilmesini istedi
Haber Merkezi - AB Komisyonu’nun Göç ve Sığınma Anlaşması’nı onaylamasından sonra, AB üyesi 15 ülke sığınmacıları üçüncü ülkelere gönderilmesini önerdiği bildirildi.
VOA'dan Arzur Çakır'ın haberine göre, İtalya Başbakanı Giorgio Meloni’nin yanı sıra, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti’nin önderliğinde biraraya gelen 15 AB üyesi ülke Avrupa Komisyonu’na bir mektup göndererek, birlik sınırlarına gelen göçmenlerin AB üyesi olmayan üçüncü ülkelere gönderilmesini önerdi.
AB’nin onayladığı Avrupa'da göç kontrolünü sıkılaştıran Göç ve Sığınma Anlaşması’nın daha da ötesine geçmek isteyen 15 ülke, “düzensiz göçün önlenmesi için yeni araçlar ve çözümler belirlemesini, geliştirmesini ve önerilmesini” istedi ve “Avrupa sığınma hukukunda 'güvenli üçüncü ülke' kavramının uygulamasının yeniden değerlendirilmesini” talep etti.
Mektubu Bulgaristan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Estonya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya ve Romanya imzaladı.
AB’nin üç büyük ülkesi Fransa, Almanya, İspanya’nın da aralarında bulunduğu 12 ülke mektuba imza atmadı. Avrupa'da göçle mücadele konusunda güçlü pozisyonlara sahip Macaristan ve Slovakya içişleri bakanları bu mektubu imzalamadı.
“İltica başvurularında dış kaynak kullanımının kolaylaştırılması”
AB’ye üye 15 imzacı ülke mektupta, “Açık denizlerdeki göçmenleri tespit edecek, durduracak ve tehlike durumunda kurtaracak ve onları, bu göçmenler için kalıcı çözümlerin bulunabileceği AB dışında bir ülkede güvenli bir yere götürecek mekanizmalar üretilmesi” çağrısında bulundu.
İmzacılara göre, “Göç yolları üzerinde yer alan kilit ortak ülkelerle kapsamlı, karşılıklı yarar sağlayan ve sürdürülebilir ortaklıklar kurulması” teşvik edilmeli.
15 ülke, sığınmacıların üçüncü ülkelere daha kolay gönderilebilmesini ve taleplerinin orada incelenebilmesini öneriyor.
Mektuptaki 15 ülkenin İçişleri Bakanları, İtalya sularında kurtarılan göçmenlerin Arnavutluk'a geri gönderilmesini de içeren, İtalya ile Arnavutluk arasındaki anlaşmaya ve Ankara'nın Yunanistan'a gelen tüm Suriyeli sığınmacıları ücret karşılığında topraklarına geri almayı kabul ettiği 2016 AB-Türkiye modeline ve Tunus ile imzalanan anlaşmalara atıfta bulunuluyor.
Bu ülkeler, Türkiye ile imzalanan Göçmen Geri Kabul Anlaşması gibi, göç yolları üzerinde yer alan üçüncü ülkelerle olan anlaşmaları artırmak istiyor.
Uygulamada, AB'de sığınma talebi reddedilen ve bölgeyi terk etme emri alan kişilerin, kendi ülkelerine veya geçtikleri ülkelere geri kabul edilene kadar AB dışındaki üçüncü ülkelere gönderilmesi söz konusu oluyor.
“Üçüncü ülke” formülü, İngiltere tarafından Ruanda ile imzalanan bir anlaşmayla ortaya atılmıştı. İtalya da geçtiğimiz günlerde Arnavutluk ile, İtalyan sularında kurtarılan göçmenlerin sığınma taleplerinin burada işleme alınabilmesi için, AB’ye aday olan bu ülkeye gönderilmesine ilişkin bir anlaşma imzaladı.
Avrupa hukuku, AB'ye gelen bir göçmenin, bu üçüncü ülkeyle “yeterli özel bir bağın” olması koşuluyla, mültecilerin bloğun dışındaki bir ülkeye gönderilebilmesini öngörüyor. Dolayısıyla, bu aşamada İngiltere/Ruanda tipi bir model hariç tutuluyor.
Geçen hafta Avrupa Birliği, 2026'da yürürlüğe girecek ve göçmenlere karşı önlemleri sıkılaştıracak yeni bir Avrupa göç yasaları paketini onayladı.