Kürt serüveni İspanyolca’da: Kurdos

Barcelona (Rûdaw) – Kürt meselesiyle yakından ilgilienen İspanyol yazar Manuel Martorell, Kürtler’in tarihi bir süreç yaşadığını belirtti.

 

Rûdaw’a konuşan Manuel Martorell, Irak ve Suriye’de yaşanan savaşın, tüm dünyada gözleri Kürtler’in üzerine çevirdiğini, bu sayede Kürtler’in rüyalarını kısa sürede gerçekleştirebileceğini söyledi.

 

İspanyolca yazdığı son kitabı “Kurdos” (Kürt) piyasaya çıkan Martorell, “Kürtler tarihi, benzersiz bir süreçten geçiyor. Tarihte ilk kez ABD, Rusya, Avrupa Birliği gibi büyük güçler Ortadoğu’da Kürt faktörüne önem veriyor” diyor.

 

İspanyol yazar, “Dünya güçleri şimdiye kadar sadece diktatörlerle İslami hareketlere destek veriyordu. Ancak Kürt federalizminin Ortadoğu’da krizden çıkışın anahtarı olduğunu anlamaya çalışıyorlar” diye konuştu.

 

Martorell kitabında, çoğunluğu Sünni olan Kürtler’in IŞİD ve diğer radikal gruplarla verdiği savaşın sebebini irdeliyor: “Kitabımda Batılılara, bu tavrın, İslam’ı demokrasi ve azınlıkların birarada yaşamasıyla kaynaştırdığını anlatmaya çalıştım. Bu yeni bir şey değil ve Kürtler bunu hep destekledi.”

 

Martorell şu mesajı da veriyor: “Hem Müslümanlar hem Müslüman olmayan toplumlar, IŞİD saldırılarının son bulmasını herkesten daha çok istiyor. Çünkü bu grup, bölgede yüzyıllardır süregelen yaşam tarzını hedef alıyor.”

 

Erdoğan’a sert eleştiriler

 

Kurdos kitabında bir bölüm de İran, Irak, Türkiye ve Suriye’de son yıllarda yaşananlara ayrılmış. Türkiye’yle ilgili bölümde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tavırları kınanarak, devletin yaptıkları “Kürt soykırımı” olarak tanımlanıyor.

 

IŞİD’in Şengal saldırısı, Ezidi ve Hıristiyan soykırımına da kitapta değinilmiş. Kitabın kapağında ise zafer işareti yapan bir Kürt kadın savaşçının resmi yer alıyor.

Martorell kapak fotoğrafıyla ilgili, “Fotoğraf yayınevi tarafından seçildi. Kürt kadın savaşçılarının IŞİD’le savaşta yer alması, önemli bir toplumsal destek sağlıyor” diyor.

 

Los Libros Yayınevi tarafından basılan kitap, Pamplona kentinde bu ay tanıtıldı.

 

Ünlü Kürt şairi Ehmedê Xanî’nin Mem û Zîn adlı eserini de Baskça’ya çeviren Martorell’in Kürtler’le ilgili yazdığı diğer kitaplar şöyle:

 

Kürt... Direniş Tarihi – 1991

 

Kürdistan – 2002

 

Kürdistan: Yasak bir ülkeye seyahat – 2005

 

Kürt budur... Bir ulusun yorumlanması – 2014

 

Kürt – 2016