Yargıç İngiliz YPG’liyi suçlayan jüriyi feshetti

17-04-2019
Rûdaw
Etiketler YPG Rojava Aidan James Suriye Mahmur Kampı
A+ A-
Haber Merkezi - İngiliz uyruklu YPG üyesi, Kürdistan Bölgesi'nde bulunan Mahmur Kampı'nda PKK'den askeri eğitim aldığı gerekçesiyle ülkesinde yargılanıyor. 

Rojava'da Halk Savunma Birlikleri (YPG) saflarında kalan birkaç İngiliz YPG’liden biri olan Aidan James,  Londra Başsavcısı tarafından "Mahmur kampında PKK'den eğitim almakla" suçlanıyor.

İngiltere’nin Koalisyon Güçleri kapsamında desteklediği DSG ve YPG saflarında IŞİD'e karşı savaşan James, "Hiçbir şekilde İngiltere yasalarını çiğnemedim, amacım IŞİD'e karşı savaşmaktı" diyerek suçlamaları reddetti.

Old Bailey’de görülen davaya bakan Yargıç ise, "kovuşturmaya yer olmadığı" kararını vererek, jüriyi James'in beraatine yönlendirdi.

Jüri üyeleri ise, Kürt gruplarının "terör eğitimi verdiğini” öne sürerek Jemes'i bu eğitimlerin verildiği 2 bölgede bulunmasını gerekçe göstererek suçladı.

14 saat süren duruşmanın ardından Yargıç Edis, jüriyi tasfiye etti ancak savcılar yeniden yargılama talep edeceklerini söyledi.

Savcılar, James'in YPG'deki faaliyetlerinin, İngiliz hukuku uyarınca “siyasi, dini veya ideolojik bir amaç gütme” faaliyeti kapsamında "terörizm tanımına uyduğunu" savundu.

Kraliyet Avukatı Mark Heywood ise jüriye, James'in "amatörce" de olsa Suriye iç savaşındaki şiddete dahil olmayı planladığını söyledi.

Heywood, "James’e açılan dava, silah ve patlayıcı kullanarak savaşmak üzere bireysel olarak Suriye'ye gitmesi yönünde. Bunu yaparak, siyasi ve ideolojik bir amaç güttü. Çünkü, nihai savaşı diğer teröristlerle olsa dahi, amaçladığı aktif şiddet kullanımı ve tehdidi, terör amacı güttüğü için kanun, James’in gerçekleştirmek istediği eylemlerin ‘terörist’ olduğuna hükmediyor" dedi.

Dava yeni bir duruşma tarihi belirlenmek üzere 1 Mayıs'a ertelendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli