SON DURUM - ABD ve BM’den Azez balansı!
Washington/New York (Rûdaw) - ABD, PYD’nin askeri kanadı YPG’ye gerilimi artıracak adımlardan kaçınması, Türkiye’ye de sınır ötesine topçu ateşini durdurması çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlıığ Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG mevzilerini vurmasıyla ilgili soruları cevapladı.
YPG’nin IŞİD’e karşı sahada etkili bir güç olduğunu savunan Toner, "Ancak örgütün sahadaki bazı adımları zarar verici. IŞİD’I yenilgiye uğratma yolunda Suriye’nin kuzeyinde sergilenen ortak çabaları baltalıyor" dedi.
YPG ile ilgili endişeler
Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyonun değerli bir üyesi olduğunu ve YPG ile ilgili belli endişelerinin bulunduğunu kaydeden Toner, şunları ekledi:
“YPG’yi Türkiye ve Suriye’nin kuzeyindeki diğer Arap muhalif güçlerle gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya çağırdık çünkü bunların zarar verici olduğunu düşünüyoruz. Afrin’in dışında ilave toprak ele geçirdiler, Minnak hava üssü de dahil olmak üzere Azez’e yakın kesimlere saldırdılar.
Bu adımların IŞİD’i yenilgiye uğratmaya dönük genel çabaya zarar verici olduğu yönündeki düşüncemizi kendilerine net biçimde ilettik. Aynı zamanda Türkiye’yi de sınır ötesine topçu ateşine son vermeye çağırdık.”
Mark Toner, bir başka soru üzerine, Türkiye’nin herhangi türden bir kara harekatına hazırlandığına dair bir bulgu görmediklerini sözlerine ekledi.
BM’den 2 ayrı açıklama
Bu arada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün akşam, Rusya'nın talebi üzerine bugünkü kapalı oturumunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Rojava’daki (Suriye Kürdistanı) Halk Savunma Birlikleri (YPG) mevzilerine yönelik top saldırısını görüştü.
Toplantının ardından BMGK Dönem Başkanı Rafael Ramirez Carreno, üyelerin Türkiye'nin bombardımanından endişe duyduğunu söyledi.
Suriye'nin bu konuya ilişkin mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi.
Gazetecilerin, 15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını sormaları üzerine Carreno, değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduğunu belirtti.
BMGK’nın Münih'teki anlaşmaya bağlı olduğunu kaydeden Carreno, ateşkes konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Carreno sözlerini düzeltti
Rafael Ramirez Carreno, Irak konusundaki toplantının ardından tekrar gazetecilerin karşısına çıkarak önceki açıklamasını düzeltti.
BMGK’nın bu konuyu görüştüğünü ancak herhangi bir metnin değerlendirilerek kabul edilmesinin sözkonusu olmadığını kaydeden Carreno, şunları söyledi:
"Biz bu sabahki toplantıda konuya ilişkin endişelerimizi paylaştık ancak herhangi bir metin kabul etmedik. Herkese açıkça belirtmek isterim ki, BMGK’da konuya ilişkin basın bildirisi, başkanlık bildirisi ya da karar metni kabul etmedik" dedi.
Carreno, "Peki tüm ülkeler Türkiye'nin eylemlerine ilişkin endişeyi paylaştılar mı?" sorusu üzerine de "Üye ülkeler Suriye'deki durum, insani yardım unsurlarının bombalanması ve birçok konuya ilişkin endişelerini belirttiler. Ama herhangi bir metin kabul edilmedi, görüşmelerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.
BMGK’nın çalışma şekli
BMGK, karar alma süreçlerinde çeşitli yöntemler kullanarak ortaya metinler çıkarıyor. Bunlar önem sırasına göre, "karar (resolution), başkanlık bildirisi (presidential statement), basın bildirisi (press statement) ve basına açıklama (element to press)" şeklinde.
Önem derecesi en yüksek olan ve Konsey'in yaptırım uygulama, barış gücü gönderme gibi en temel konuların kabul edildiği "kararların" (resolution) kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy kullanması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.
BMGK kararları kadar etkisi olmayan diğer metinlerin kabul edilmesi için ise tüm üyelerin konsensüsünün sağlanması gerekiyor.
İngiltere: Rusya gündemi değiştiriyor
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'nin eylemlerini ve Yemen'deki insani durumu görüşmek için BMGK’yi toplantıya çağırmasının, gündemi değiştirme çabası olduğunu söyledi.
Rycroft, "Görünüşe göre Rusya gündemi değiştirmeye çalışıyor. Ülkelerin niçin gündemi Yemen ve Türkiye üzerinden değiştirmeye çalıştıklarını anlayabiliyorum ancak bizim Suriye'ye odaklanmamız lazım. Bu ülkede askeri çözüm mümkün değil" diye konuştu.
Rusya ve diğer Suriye Destek Grubu ülkelerinin Münih'te alınan kararlara uymalarının önemli olduğunu kaydeden Rycroft, Esad rejimi ve diğerlerinin insani yardıma izin vermeleri ve hava saldırılarını sonlandırmaları gerektiğini vurguladı.
Türkiye, YPG’nin de bileşeni olduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Azez’deki ilerleyişine 4 gündür obüs toplarıyla müdahale ediyor.
Türk topçucunun Azez çevresinde YPG’yi hedef almasına ABD, Almanya ve Fransa karşı çıkıyor.