Başkurdistan’da halk ayaklandı: Protestocular güvenlik güçleri ile çatışıyor

Haber Merkezi - Rusya Federasyonu’na bağlı Başkurdistan’da ana dilini ve kültürünü savunduğu için Rusya tarafından hapse atılan aktivist Fail Alsınov'un serbest bırakılması için binlerce kişi eylem yaptı. Güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerinde çatışma çıktı.

Başkurdistan Cumhuriyeti’nde 15 Ocak günü Başkurt dilini ve kültürünü savunduğu için Rusya tarafından hapse atılan insan hakları savunucusu Fail Alsınov'un serbest bırakılması için binlerce kişi dondurucu soğuğa rağmen eylem yaptı.

Adliye önünde toplanan protestocular, "Fail Alsınov'a özgürlük" diye bağırdı.

Rusya Federasyonu'nun güdümündeki Baymak Mahkemesi, Alsınov hakkındaki kararını 17 Ocak 2024'te yani bugün açıklayacağını bildirmişti. Savcılar, geçen hafta Alsınov hakkında dört yıl hapis cezası istemişti.

Gazeteci Gulsum Khalilova, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımında, mahkeme kararının ardından yetkililerin çabalarına rağmen binlerce protestocunun adliye binası önüne toplandığını bildirdi.

Mahkeme kararı açıklanmadan önce polis, Baymak'taki yolları araç geçişlerine kapattı ve şehirde internet erişimini de kesti.

Protestocular, "Kendi insanlarımızı teslim etmiyoruz!" ve "Özgürlük!" sloganları atarak Başkurdistan Başkanı Radiy Khabirov'un istifasını talep etti.

Kararın açıklanmasının ardından mahkeme binası yakınında gözaltılar başladı. İlk gözaltılar, protestocular mahkeme binasının önünde kalkanlarla duran kolluk kuvvetlerini geri püskürtmeyi başardıktan sonra gerçekleşti.

Polis, protestoculara karşı sopa ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına karşı çıkıyorlar

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı savaşa karşı çıktığı için Kremlin'in baskılarına maruz kalan Alsınov'a destek olan eylemciler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den, Başkurdistan Başkanı Radiy Habirov'u görevden alması çağrısında bulundu.

Gulsum Khalilova, “Bu arada Başkurt kadınlar, vatandaşlarını savaş pozisyonlarını terk etmeye ve eve dönmeye çağırmaya başladılar” dedi.

Kadınlar, "Başkurdistan'ın tüm savaşçılarını Ukrayna topraklarından ayrılmaya ve kendi vatanlarını, toprakların ve halkını savunmak için geri dönmeye çağırıyorum. Bir kişinin hırsı için savaşırken halkınız Rus polisi ve muhafızları tarafından dovülüyor. Topraklarınızı savunmak için geri dönün" çağrısı yaptı.