Nauert, Gülen iddialarını yalanladı

16-11-2018
Rûdaw
Etiketler FETÖ ABD
A+ A-

Haber Merkezi- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “ABD yönetiminin, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı üzerine Fetullah Gülen'in iade edilmesini değerlendirdiği” iddiasını yalanlayarak, "Bu iki konu birbiriyle ilgisiz konular” dedi. 

 

Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra iadesi istenen Fethullah Gülen’e ilişkin Amerikan NBC televizyonu yeni bir iddia yayınlamıştı.

 

NBC, bir ay önce Beyaz Saray’ın federal kurumlardan Gülen’in iadesinin nasıl mümkün olacağının araştırılmasını istediğini öne sürdü. İsmi açıklanmayan ve aralarında 2 ABD’li yetkilinin de bulunduğu dört farklı kaynağa dayandırılan haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’nin Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi Arabistan üzerindeki baskıyı çekmesi karşılığında Fethullah Gülen’i iade etmeye hazır olduğu öne sürüldü. 

 

Heather Nauert, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında söz konusu iddiaları yalanladı.

Cemal Kaşıkçı olayı ile Gülen'in iade edilmesi arasında herhangi bir bağlantı olmadığını kaydeden Nauert, sözlerine şunları ekledi:

 

“Türklerden bu konuda (Gülen'in iadesi) birçok talep aldık. Türk hükümetinin Gülen'in iadesiyle ilgili sunduğu delilleri halen değerlendiriyoruz. Bu tamamen Adalet Bakanlığı bünyesinde yürüyen bir süreç. Ancak size şunu söyleyebilirim ki bu iki konu birbiriyle ilgisiz konular. Ayrıca Beyaz Saray'da görevli arkadaşlarımızla konuştuk, bu konuyla ilgili bir tartışmanın orada yapılmadığını belirttiler.”

 

Suudi Arabistan'dan, bazı sorumluların cezalandırılacağı yönünde yapılan açıklama ile ABD'nin yaptırım kararının aynı güne denk gelmesi konusunda ise Nauert, şunları söyledi:

 

"Arada bir bağlantı yok. Biz bu yaptırım konusu üzerine zaten çalışıyorduk. Bu sürpriz değildi. Söz konusu yaptırımlarda sadece kişilere yönelik adımlar atıldığı için daha kısa sürede karar verilebildi.”

 

“Suudi Arabistan'ın bazı orta ve alt düzey isimlere ceza vererek soruşturmayı kapatmayı amaçladığı, ABD'nin de Riyad'ın bu yaklaşımını benimseyip benimsemediği" yönündeki bir soru üzerine, söz konusu değerlendirmenin bir Amerikalı Kongre üyesine ait olduğunu belirten Nauert, "Kongre üyelerinin açıklamalarına yanıt veremiyoruz" ifadesini kullandı. 




Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli