Moskova’dan NATO tatbikatına tepki: Rusya nükleer silah kullanır mı?

Moskova (Rûdaw) – Bir yandan NATO Rusya-Ukrayna sınırında nükleer tatbikata başlarken, diğer yandan ABD nükleer silahların azaltılması konusunda Rusya ile müzakere yapmak istiyor. Ancak Kremlin, nükleer silahların azaltılması konusunda ABD ile görüşmeyi gerekli görmüyor.

NATO, 14 Ekim günü Kuzey Denizi’nde Steadfast Noon nükleer tatbikatlarına başladı. Tatbikat, Avrupa'da konuşlandırılan Amerikan taktik nükleer silahlarının kullanımı ve sevk edilmesini denemek amacıyla gerçekleştiriliyor. Tatbikata 13 NATO ülkesinden 2 bin asker, 60 uçak ve çeşitli bombardıman uçakları yer alıyor.

Tatbikat Rusya tarafından dikkatle takip edilirken ABD Başkanı Joe Biden’dan nükleer silahlanmaya yönelik dikkat çeken bir açıklama geldi.  

Biden, Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile nükleer silahların azaltılması konusunda müzakerelere başlamaya hazır olduğunu söyledi.  

Ancak Kremlin, nükleer silahların azaltılması müzakerelerinin yapılmasının mümkün olmadığı yanıtını verdi.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bu, Rusya'ya karşı yürütülen savaşa ABD, İngiltere, Fransa gibi nükleer güçlerin dolaylı veya doğrudan dahil olduğu dönemde imkansız. Rusya bu tür müzakerelerin gerekli olduğunu ve rafa kaldırılmaması gerektiğini düşünüyor. Ancak güvenlikle ilgili konular, mevcut durumdan yola çıkarak bir bütün olarak ele alınmalı” açıklamasını yaptı.

"Bizi hiç bir şey durduramaz"

Rus senatör Vladimir Cabarov, Rûdaw muhabiri Kamiz Şeddadi’nin konu hakkındaki sorusuna yanıt verdi.

Batı’nın Rusya’yı korkutamayacağını henüz yeni anladığını vurgulayan Cabarov, “Başkanımızın nükleer doktrinimizi değiştirmesinin ardından Batılı politikacıların artık gerçeklerin farkına vardıkları açık. Yani durumun kendileri için çok tehlikeli hale geldiğini anlıyorlar. Bence diyaloğa istekli olmaları, nihayet akılları başlarına aldığını gösteriyor” dedi.

Cabarov, “Şu ana kadar Rusya'nın hiçbir koşulda nükleer silah kullanmayacağına inanıyorlardı. Ancak ülkemizin bekasına yönelik bir tehdit olduğunda bizi hiçbir şeyin durduramayacağını anlıyorlar” diye ekledi.

"Aralarında deliler var"

Ruslar da Ukrayna savaşı bağlamında yaşanan gelişmeler ve nükleer silahlar hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

Emekli Irina Pakhomovna, "Biden'ın başkanlığı döneminde nükleer silah kullanmazlar. Ancak  yeni ekip ABD’de seçimi kazanırsa sorunlar yaşanabilir. Çünkü aralarında deliler de var” diye konuştu.

Elektrik mühendisi Konstantin Sidarov da, “Nükleer savaş tehdidi var. Orada, batıda, bence bunun kendileri için ne gibi bir tehlike oluşturduğunu tam olarak anlamıyorlar. Onlar bir kez daha başımızı eğip üstte kalmayı umuyorlar. Böyle bir şey olmayacak. Başkanımız da açıkça söyledi: 'Rusya'sız bir dünyaya ihtiyacımız yok'. Bu yüzden ayakta dik ölmek, diz çökerek yaşamaktan daha iyidir” yorumunu yaptı.