AB’ye göre Tahran nükleer anlaşmaya dönmeye hazır değil, İran üzerindeki baskı artıyor

16-10-2021
Rûdaw
Etiketler AB ABD İran Nükleer anlaşma Tahran Viyana
A+ A-

Haber Merkezi - Avrupa Birliği (AB) yetkilileri dün "İran nükleer anlaşması" olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na ABD'nin dönmesi için Viyana'da yapılan görüşmelerin yeniden başlamasına Tahran yönetiminin henüz hazır olmadığını bildirdi.

İranlı yetkililerle Tahran'da görüşmeler yapan AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Enrique Mora başkanlığındaki heyetin ziyaretiyle ilgili basına bilgi veren bir AB yetkilisi, ziyaretin asıl amacının İran'daki seçimlerden sonra göreve gelen yeni müzakere heyetiyle tanışmak ve görüşmek olduğunu söyledi.

Adının verilmesini istemeyen AB yetkilisi, "İran tarafı henüz Viyana'da görüşmelere başlamak için hazır değil" dedi.

Ancak durdurulan nükleer müzakerelere dönülmesi için İran üzerindeki baskı artıyor.

AB Dış Politika Yüksel Temsilcisi Josep Borrell Perşembe günü Washington'daydı. Viyana'daki müzakerelere başkanlık eden AB elçisi Enrique Mora da Perşembe günü Tahran'daydı.

Suudi Arabistan, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarının Washington ziyareti sırasında da İran ve nükleer programı gündemdeydi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Moskova ve Pekin ile yaptığı telefon görüşmelerinde konuyu ele aldı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump 2018'de İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmişti. Ancak 2020’nim Kasımı’nda yeni ABD Başkanı seçilen Joe Biden anlaşmaya geri döneceklerini ilan etti ve bu kapsamda yılın başlarında AB yetkilileri ile İran heyeti arasında birkaç tur görüşme yapıldı. Ancak görüşmelerde Amerikan ve İran heyetleri henüz doğrudan bir araya gelmedi.

Şimdi Tahran'ın müzakere masasına dönmesi için baskı artıyor. ABD anlaşmadan çekildiğinden beri, İran nükleer faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde artırdı, daha gelişmiş santrifüjleri devreye soktu ve uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirdiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, müzakerelerin devam etmemesi halinde Washington'un "başka seçenekler" düşündüğünü söyledi.

Blinken, diplomasinin İran'ın nükleer programını sınırlandırmanın en iyi yolu olduğunu belirterek, "Ancak diplomasiye girişmek için iki kişi gerekiyor. İran'dan bu noktada istekli olmadığını gördük. İran rotasını değiştirmezse başka seçeneklere yönelmeye hazırız. Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yaptığımız istişareler bunun bir parçası” dedi.

ABD'nin İran özel elçisi Robert Malley işe, bu hafta bölgesel sorunları ve anlaşmaya karşılıklı dönüşü görüşmek üzere BAE, Katar ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli