ABD'den Irak'a Hamas ve Husiler uyarısı: Ekonomik kalkınma hedeflerine zarar verecek

Haber Merkezi – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hamas ve Husilerin Irak'ta faaliyet göstermesine izin verilmesi halinde, Irak'ın istikrar, egemenlik ve ekonomik kalkınma hedeflerine zarar vereceği uyarısında bulundu.

Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Güçleri’nin Irak’tan çekilmesine ilişkin Bağdat ile Washington hükümetleri arasında görüşmelerin planlara göre devam edeceğini aktardı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Hamas ve Husiler’e ait ofislerin açılmasına ilişkin de konuşan Miller, "Hamas ve Husiler birer terör örgütüdür. Hamas ve Husilerin Irak'ta faaliyet göstermesine izin verilmesi, Irak'ta şiddet kullanmakta çıkarı bulunan silahlı grupların sayısını artıracak, Irak'ın istikrar, egemenlik ve ekonomik kalkınma hedeflerine zarar verecektir" dedi.

Ülkesinin istikrarlı ve güvenli bir Irak'ı desteklediğinin altını çizen Miller, “Söz konusu grupların Irak'taki varlığı Irak'ı daha derin bir bölgesel çatışmaya sürükleyecektir. Bu kaygımızı Irak hükümetine de açıkça ifade ettik" diye konuştu.

Bağdat Havalimanı’ndaki diplomatik merkezlere yapılan saldırılar hakkında da konuşan sözcü Miller, "Irak hükümetinin bölgedeki ABD birliklerine ve personeline karşı bu tür girişimlerde bulunanlardan hesap sormasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

10 Eylül 2024 Salı gecesi, Bağdat Havaalanı’nda ABD'nin diplomatik Hizmetler Merkezi'ne saldırı düzenlenmişti.