Iraklı yargıçlara ‘adil yargılama eğitimi’

Haber Merkezi- IŞİD üyeleri hakkında verdikleri hızlı idam cezası kararları nedeniyle eleştirilen Iraklı yargıçlar, Hollanda'nın Lahey kentinde, “adil yargılama” konusunda eğitim gördü.

 

Iraklı yargıçlara, Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ile Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkilileri tarafından eğitim verildi.

 

Irak'ın Lahey Büyükelçiliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen eğitim seminerine, binlerce IŞİD’linin yargılamasını yapacak olan 10 hakim katılıyor.

 

Atölye çalışmalarında hakimler, delillerin toplanması ve insanlığa karşı işlenen suçlara verilecek cezalar konusunda bilgilendiriliyor.

 

İnsan Haklar İzleme Örgütü, Irak mahkemelerinde IŞİD militanlarının yargılanması konusundaki hukuki eksikleri içeren bir rapor yayınladı.

 

Örgüte göre, yargılamalar hukuk açısından kaygı verici. 20 dakika içinde sanıklar hakkında karar veriliyor. Bu kararlar çoğunlukla ölüm ya da ömür boyu hapis cezası oluyor.

 

Yargıçlar kararları Irak yasalarına göre aldıklarını savunuyor.

 

Irak yasaları, ölüm cezasını kabul ediyor. Bu da uluslararası toplumda ikileme neden oluyor.

 

Hollanda Televizyonu'na (NOS) konuşan Irak'ın Lahey Büyükelçisi Hisham Allawi, gerekli inceleme yapılmadan hızlı bir şekilde idam kararı verildiği görüşüne katılmadığını belirterek, yargılama sürecine daha fazla zaman ayrılıyor ve ikinci bir mahkeme kararı gözden geçiriyor.

 

BM özel Irak elçisi Jan Kubis ise, Irak ile Birleşmiş Milletler arasında görüş farklılığı bulunduğuna dikkat çekerek, “Ancak esas olarak ölüm cezasına karşıyız” dedi. (Kaynak: AA)