İsveç ve İran arasında takas

16-06-2024
Etiketler Hamid Noury İran İsveç
A+ A-

Haber Merkezi – Dün  yapılan bir esir takasında İsveç, 1980'lerdeki İran-Irak savaşı sırasında 4 kişilik ‘ölüm komitesi’ üyesi olan ve  savaş suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan üst düzey bir İranlı yetkiliyi serbest bırakırken, İran iki İsveçliyi serbest bıraktı.

Anlaşmaya Umman aracılık etti

Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Umman'daki çabalar, iki tarafın karşılıklı serbest bırakılma konusunda anlaşmasıyla sonuçlandı; serbest bırakılan kişiler ülkelerine dönme hazırlıkları için Tahran ve Stockholm'den Maskat'a nakledildi" dedi.

Anlaşmanın bir parçası olarak Tahran, İsveç'in 2019'da Stockholm havaalanına indiğinde tutuklanan eski İranlı yetkili Hamid Noury'yi serbest bırakması karşılığında İsveç uyruklu Johan Floderus ve Saeed Azizi'yi serbest bırakmayı kabul etti.

Noury, İran'ın başkenti Tahran yakınlarındaki Kerec yakınında bulunan ve dönemin Dini Lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin emriyle yaklaşık 5.000 mahkumun öldürüldüğü Gohardasht hapishanesinde vali yardımcısının yardımcısı olarak çalışıyordu.

İran-Irak savaşının arka planında, 26 Temmuz 1988'de, İranlı muhalif bir grup olan Halkın Mücahitleri'nin (MEK) binlerce üyesi, son büyük saldırı olan Irak hava kuvvetlerinin desteğiyle sınırı geçerek İran'a geçti. Birleşmiş Milletler ateşkesi yürürlüğe girmeden önce.

İran hükümeti ülkedeki hapishaneleri tecrit altına aldı ve çok geçmeden mahkumların öldürüldüğüne ve cesetlerinin toplu mezarlara atıldığına dair söylentiler ortaya çıktı. Öldürülenler, MEK'in takipçileri de dahil olmak üzere İran rejimine muhalefet ettikleri için hapsedilmişti.

63 yaşındaki Noury, 2022 yılında Stockholm bölge mahkemesi tarafından uluslararası hukuka karşı ağır suçlar ve cinayetten suçlu bulundu. Ceza, Aralık 2023'te İsveç yargısı tarafından onaylandı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da asılsız gerekçelerle tutuklandığını söylediği Floderus ve Azizi'nin İran tarafından serbest bırakıldığını duyurdu.

Açıklamada şöyle denildi: 

"İran, İran vatandaşı Hamid Noury'nin İsveç'teki hapishaneden serbest bırakılması amacıyla her ikisini de alaycı bir müzakere oyununun piyonu haline getirdi... Başbakan olarak İsveç vatandaşlarının güvenliği konusunda özel bir sorumluluk taşıyorum."

Avrupa Birliği diplomatı Floderus, Nisan 2022'de Tahran havaalanına vardığında tutuklandı. İranlı yetkililer tarafından "yeryüzünde yolsuzluk, ülkenin güvenliğine karşı kapsamlı önlemler ve İsrail ile kapsamlı işbirliği" suçlamasıyla yargılanması Aralık ayında başladı. Savcı idam cezası istedi.

İran'ın yargı otoritesinin başkan yardımcısı ve İnsan Hakları Yüksek Konseyi genel sekreteri Kazem Garibabadi de 2019'dan bu yana "İsveç'te yasadışı gözaltında" tutulan Noury'nin kısa süre sonra İran'a döneceğini duyurdu.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, Cumartesi öğleden sonra Noury'nin Tahran'a vardığında sıcak bir şekilde karşılandığı görüntüleri yayınladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli