İbrahim Filit: Kürtçe Kazakistan’da yavaş yavaş kayboluyor
Almatı (Rûdaw) - Kazakistan Kürt Birliği (Berbang) Başkan Yardımcısı İbrahim Filit, Kürtçenin Kazakistan’da yavaş yavaş kaybolduğunu belirtti.
Yaklaşık 100 bin Kürt’ün yaşadığı tahmin edilen Kazakistan’daki Kürtler, birçok etkinlik için Kazakistan Kürt Birliği’nde (Berbang) bir araya geliyor.
Rûdaw muhabiri Kamiz Şedadi’ye açıklamalarda bulunan Berbang Başkan Yardımcısı İbrahim Filit, yarın (17 Nisan) Berbang’da düzenlenecek iftar etkinliklerinde bir araya geleceklerini ve iftara 100’ü aşkın kişinin katılmasını beklediklerini belirtti.
Berbang çatısı altında bir vakıf da olduğunu söyleyen Filit, Maraş merkezli depremlerden sonra Türkiye ve Rojava’ya insani yardımlar ulaştırdıklarını söyledi.
Yardımlarını Barzani Yardım Vakfı (BCF) aracılığıyla yaptıklarını dile getiren İbrahim Filit, Efrin’de bir fırın açarak halka ekmek yapmaya devam ettiklerini aktardı.
Kazakistan’a sürülen Kürtlerin 3’üncü nesli olduklarını söyleyen Filit, “Kafkasya’dan Kazakistan’a sürülmemizin üzerinden 85 yıl geçti fakat atalarımız Kürdistan’dan 1926’da sürgün edildi” dedi.
Kazakistan’daki Kürtlerin koşullarının iyi olduğunu kaydeden Filit, “Kazakistan demokratik bir ülke. Dilimiz ve kültürümüze sahip çıkılıyor” şeklinde konuştu.
İbrahim Filit, çocuklarının dil ve kültürlerinden yavaş yavaş uzaklaştıklarını dile getirerek “Dil yavaş yavaş kayboluyor. Köylerde yaşayan halkımız bugüne kadar kendilerini koruyabildi fakat toplumumuz genişleyip başka halkların içine dağıldıkça dilini unutuyor. Dil kayboluyor, Kürtçeyi korumak için çalışmamız gerekiyor” diye belirtti.
Kürt çocuklarının özel okullarda Kürtçe öğrenebildiklerine değinen Filit, kendisinin de Kürtçe dersleri verdiğini ve Kürtçe derslerinde Prof. Dr. Kinyazê İbrahim ve Ümit Demirhan’ın kitaplarını kullandıklarını ifade etti.
Ebeveynlerin çocuklarının Kürtçe öğrenmesi noktasında istekli olduklarını belirten Filit, Kazakistan’daki Kürt gençlerinin başta boks ve güreş olmak üzere çeşitli spor dallarında başarılı olduklarını kaydetti.