‘Münih Güvenlik Konferansı Kürdistan Bölgesi'nin mesajını dünyaya iletmek açısından çok önemli’
Münih (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, Başkan Neçirvan Barzani’nin Münih Güvenlik Konferansı (MSC) kapsamında dünya liderleri, bakanlar ve ABD’li Kongre üyeleriyle birçok verimli toplantılar yaptığını ve bu toplantıların devam edeceğini söyledi. Şahab, “Kürdistan Bölgesi'nin mesajını dünyaya aktarmak açısından Münih Güvenlik Konferansı çok önemli” dedi.
Almanya’da dünyanın önde gelen siyasetçilerini, diplomatları, askeri yetkilileri, akademisyenleri bir araya getiren 60. Münih Güvenlik Konferansı (MSC) bugün başladı.
Konferansa katılan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyet, bugün yoğun bir diplomasi trafiği yaşadı.
Barzani, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Cassim El Sani, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Senatör Don Sull başkanlığındaki ABD Senatosu heyeti, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Almanya Savunma Bakanlığı Parlamenter Müsteşarı Siemtje Möller ve Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Lindner ile birer görüşme gerçekleştirdi.
Münih’teki görüşmelere ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, “Konferans, Kürdistan Bölgesi'nin mesajını liderlere ve küresel düzeyde karar alma süreçlerine katılanlara aktarmak açısından çok önemli” diye konuştu.
“Başkanın Münih Güvenlik Konferansı'na katılımı önemli görülüyor"
Şahab, “Günümüzde bölgesel güvenlik sorunları ve tehditleri küresel sorun ve tehdit haline geldi. Dünyanın neresinde bir güvenlik sorunu varsa, tüm dünyayı etkiliyor ve yansıyor; Münih bu nedenle en önemli güvenlik toplantısıdır” diye ekledi.
Başkan Neçirvan Barzani’nin görüşme programı ve toplantılarıne değinen sözcü Şahab, “Elbette, Ortadoğu denklemlerinde, özellikle de Irak'ta, siyasi bir karakter olarak Kürdistan Bölgesi'ne olan güven ve üstlendiği rolü önemlidir. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın Münih Güvenlik Konferansı'na katılımı önemli görülüyor" diye konuştu
Başkan Neçirvan Barzani’nin bugün bir dizi önemli görüşme gerçekleştirdiğini belirten Şahab, görüşmelerin konferans marjında devam edeceğini kaydetti.
Dilşad Şahab, “Kürdistan Bölgesi'nin karşı karşıya olduğu birçok zorluk var. Ayrıca Irak'ın içinden geçtiği bu zor durumda mesajımız, Kürdistan Bölgesi'nin bölgede güvenlik ve istikrarı korumak için tüm uluslararası ve bölgesel aktörlerle işbirliği yapacağıdır” ifadelerini kullandı.
“Kürdistan Bölgesi komşuları için tehdit değildir”
Sözcü Şahab, "Komşularımıza mesajımız da şudur; Kürdistan Bölgesi'nin hiçbir taraf için bir tehdit değildi, hiçbir taraf için sorun ve tehdit kaynağı olmayacaktır” dedi.
Irak'ın zaten çok sayıda büyük sorun ve zorlukla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Şahab, dolayısıyla Irak'taki durumun bölgedeki savaşın bir parçası olmayı kaldıramayacağını söyledi.
Dilşad Şahab, “Kürdistan Bölgesi ile Irak'taki durumlar arasında farklılıklar olsa da Irak'taki durum Kürdistan Bölgesi'ni doğrudan etkiliyor” dedi.
Görüşmelerde, İran Devrim Muhafızları’nın başkent Ebil’e yönelik saldırılarının yanı sıra “yasa dışı” diye nitelendirdiği grupların saldırı ve tehditleri ile birlikte bölgedeki güvenlik konuları, koalisyonun Irak’taki rolü gibi konuların da gündeme geldiğini belirten Şahab, tüm bu konuların Kürdistan Bölgesi nezdinde Irak federal hükümeti tarafından tartışıldığını aktardı.
“Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta terör tehdidi devam ediyor”
Sözcü Şahab, "Koalisyonun Irak'a gelmesine neden olan terör tehdidi halen Irak ve Kürdistan Bölgesi üzerinde varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla sadece Gazze ve Filistin savaşları perspektifinden değil, devam eden terör tehdidi perspektifinden de gerçek bir değerlendirme yapılması gerekiyor" dedi.
Başkan Neçirvan Barzani, Münih Güvenlik Konferansı oturum aralarında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile de bir araya geldi. Şahab, “Bütçe, petrol ve diğer birçok konuda anlaşmaya varmak için gerekli adımların tartışıldığı olumlu bir toplantıydı. Başkan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı'nın görüşleri birbirine yakındı” yorumunu yaptı.
“Kürdistan Parlamentosu seçimleri için yürürlükte bir yasa var”
Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 25 Şubat 2024 tarihinde yapılması planlanıyordu. Ancak Irak Federal Mahkemesi’nde devam eden itiraz nedeniyle seçimler ertelendi.
Sözcü Şahab, “Federal Mahkemenin attığı bu adımları endişe ile izliyoruz; Bu gecikme komisyonun çalışmalarını olumsuz etkileyecektir” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimleri için tüm hazırlıkların yapıldığını kaydeden Şahab, “Federal Mahkeme'nin kararındaki gecikme sürecin önünde engel haline geldi” diye ekledi.
Dilşad Şahab, “Irak Bağımsız Yüksek Komisyonu kendisini Federal Mahkemenin kararına bağladı. Oysa Kürdistan Bölgesi'nde geçerli bir seçim yasası vardı zaten ancak biz yeniden bir sorun ve tartışmanın içine girmek istemiyoruz. Tüm çabalarımız, seçim sürecinin yürütülmesi için tüm partiler arasında doğru bir anlayışın bulunmasıdır” ifadelerini kullandı.