ABD: Depremzedelere vize kolaylığı ile ilgili yeni bir politikamız yok

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD’nin depremzedelere Almanya gibi bir vize kolaylığı sağlaması ile ilgili konuyu yakından incelediklerini ancak şu anda duyuracak yeni bir vize politikalarının olmadığı yanıtını verdi.

Sözcü Yardımcısı Vedant Patel VOA Türkçe’ye deprem yardımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Amerika'nın yardım çabalarının sürekli olduğunu kaydeden Patel, Ankara, Adana ve Adıyaman'daki acil müdahale operasyon merkezlerinde çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Patel “ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erika Olson Türkiye'ye 85 milyon dolar yardım yapıldığını ve özel sektörün de 50 milyon dolardan fazla bağışta bulunduğunu bildirdi. Hükümet yardımları nasıl dağıtılıyor?” soruısusna şu cevabı verdi:

“Her şeyden önce ABD ve ABD Dışişleri Bakanlığı adına beni kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Şu anda düşüncelerimizin Türkiye ve Suriye halkıyla birlikte olmaya devam ettiğini ve eminim ki çok zor bir dönemden geçildiğini söylemek istiyorum. Bu feci depremin hemen ardından ABD harekete geçti. Şu anda bölgede bulunan afet ve müdahale ekiplerini görevlendirdik. 85 milyon dolarlık yardım fonunu açıkladık ve gıda, barınak, tıbbi bakım sağlanması için doğrudan sahada çalışmaya devam etmenin yanısıra Adıyaman ve diğer bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarına da katılıyoruz, çünkü bu temel önceliklerden biri olmayı sürdürüyor. Ankara, Adana ve Adıyaman'daki acil müdahale operasyon merkezlerinde de ABD hükümeti yetkililerimiz bulunuyor. Dolayısıyla bu konuda önemli Türk ortaklarımıza destek olmaya devam edeceğiz. Amerika Uluslararası Kalkınma Dairesi’ndeki (USAID) meslektaşlarım bu yardımın nasıl uygulanacağını açıklayacaktır. Ancak buradan çıkarılması gereken önemli husus, ABD'nin müdahil olmaya ve bu konuyla ilgilenmeyi sürdüreceğidir.

“Uygun ve yasal olan her türlü adımı atmak istiyoruz”

Vedant Patel, ABD’nin depremzedelere yönelik vize politikası hakkında da şunları şöyledi:

“Şu anda açıklayacak ya da tanıtacak yeni bir vize politikamız yok ancak bu, yakından incelediğimiz konu. Türk ortaklarımızı desteklemek ve insanların ihtiyaç duydukları yardımı alabilmelerini sağlamak için uygun ve yasal olan her türlü adımı atmak istiyoruz; ancak henüz açıklayabileceğim yeni bir politika yok. Ülkeye ve duruma göre değişen çeşitli vize mekanizmaları sözkonusu. Ancak genel olarak depremden etkilenen bölgeyle ilgili olarak, bu konuyu yakından takip etmeye devam ediyoruz ve bu konuyla yakından ilgileneceğiz.”