DSÖ AstraZeneca aşısına acil kullanım onayı verdi

16-02-2021
Etiketler AstraZeneca Koronavirüsü Dünya Sağlık Örgütü
A+ A-

Haber Merkezi - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AstraZeneca firması tarafından geliştirilen Covid-19 aşısına acil kullanım izni verdi. DSÖ'nün bu adımı, gelişmekte olan ülkelerin nispeten ucuz olan aşıya erişimini mümkün kılacak.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugün yaptığı açıklamada, "Aşıların hızlı dağıtımı için artık her şeye sahibiz. Ancak yine de üretimi büyütmemiz gerekiyor" dedi.

Ghebreyesus, "Covid-19 aşı geliştiricilerine, dosyalarını aşıyı satabilecekleri yüksek gelirli ülkelere sunarken, aynı zamanda DSÖ'ye de sunmaları için çağrı yapmaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

DSÖ'nün incelemesi, AstraZeneca aşısının güvenlik için "sahip olunması gereken" kriterleri karşıladığını ve etkinliğinin faydasının risklerinden daha ağır bastığını ortaya koyuyor.

AstraZeneca-Oxford aşısının onayı, DSÖ tarafından acil kullanım onayı alan Pfizer-BioNTech aşısı da dahil olmak üzere diğer geliştiricilere göre daha ucuz ve dağıtılması daha kolay olduğu için olumlu karşılandı.

İngiliz-İsveç ortaklığındaki AstraZeneca'nın aşısı, DSÖ'nün küresel aşı projesi COVAX'ın da aslan payını oluşturuyor. Proje kapsamında, şubat ayının sonundan itibaren yoksul ülkelere 330 milyon dozdan fazla aşı dağıtılmaya başlanacak.

DSÖ AstraZeneca aşısını 65 yaş üstü için de tavsiye ediyor.

Dünya çapında yaklaşık 172 milyon kişi aşı olurken, bugüne kadar aşıların çoğu daha zengin ülkelere gitti.

DW’nin haberine göre, Almanya'da yetkili sağlık kuruluşu Robert Koch Enstitüsü'ne bağlı Daimi Aşı Komisyonu (Stiko), AstraZeneca firmasının ürettiği koronavirüs aşısını sadece 18-64 yaş aralığı için tavsiye ediyor. Komisyon, aşının 65 yaş üstü için de etkili olduğunu gösteren verilerin mevcut olmadığını belirtiyor.

DSÖ'den azalan koronavirüs vakalarına karşı iyimserlik uyarısı

DSÖ Genel Direktörü Mike Ryan pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünya çapında azalan koronavirüs enfeksiyonu sayısı karşısında büyük bir iyimserliğe karşı uyarıda bulundu. “Bu virüs hala çok bulaşıcı” diyen Ryan, virüse karşı bir zaferin henüz görünürde olmadığını belirtti.

Ryan, virüsün seyrinin bir süreliğine azalıyor gibi olduğunu ama ancak sonrasında geçen sonbaharda olduğu gibi, ani bir artışın takip edebileceğini ifade etti. Ancak sayıları giderek artan aşılama sayesinde durumun birkaç ay içinde bugünkünden daha farklı görünebileceğini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli