Rus uzman: El Bab ısrarının sebebi referandum

Moskova (Rûdaw) - Rus askeri uzman Vladimir Evseev, “Türkiye ne olursa olsun el Bab'da kontrolü ele geçirmeyi hedefliyor çünkü bu konu referandumu etkiliyor” dedi.

 

Rûdaw'a konuşan Vladimir Evseev, Türkiye'nin El Bab'a yoğunlaşması sebebiyle Rakka operasyonuna katılacak gücünün olmadığını belirtti.

 

Evseev, “Türkiye ne olursa olsun el Bab'da kontrolü ele geçirmeyi hedefliyor çünkü bu Nisan'da yapılması planlanan referandumu etkileyecek” değerlendirmesinde bulundu.

 

Rusya ve Suriye Parlamentoları İlişkileri Koordinatörü Sergey Gavrilov, Suriye'de Moskova'sız süreçlerin başarısız olacağını savunarak şunları söyledi:

 

“Batılı ülkeler ve Türkiye sürekli Rakka'nın kurtarılma operasyonuna hazırlık yaptıklarını bildiriyor. Tabi Kürtlerin desteğiyle. Şimdiye kadar söz konusu hazırlıkların bir sonucunu göremedik. Bize göre Suriye'de teröristlere karşı yapılacak herhangi bir operasyon, yasalar çerçevesinde Şam yönetiminin   rızası alınarak yapılmalı.”

 

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın üyesi Dmitriy Sablin ise, Rusya'nın askeri güçlerinin Suriye'de yaptığı işlerde başarılı olduğunu savundu.

 

“Rusya, Suriye'de uluslararası koalisyon güçleri olarak adlandırılan güçten daha başarılı olmuştur” diyen Sablin, “Rusya olmadan hiçbir süreç başarılı olamaz çünkü Rusya sorunlar hakkında onlardan daha iyi kararlar alabileceğini ispatlamış durumda” diye konuştu.

 

Rakka ve El Bab operasyonları

 

Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) öncülük ettiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG), 4 Şubat'ta  Rakka'da IŞİD'e yönelik operasyonda yeni aşamanın başladığını duyurdu. Operasyonun üçüncü aşamasıyla Rakka'nın doğusunun IŞİD'den alınması ve kentin kuşatılması hedefleniyor.

 

DSG, “Fırat’ın Gazabı” operasyonunun üçüncü aşamasında, 124 IŞİD’linin ve 9 örgüt mensubunun ailesinin öldürüldüğünü açıkladı. Operasyon kapsamında 98 köy ve mezrada kontrol sağlandı.

 

“Fırat’ın Gazabı” adı verilen operasyonun ilk aşaması 5 Kasım’da, ikinci aşaması ise 10 Aralık’ta başlatılmıştı.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve destek verdiği silahlı gruplar ise, Ağustos 2016'da başlatılan “Fırat Kalkanı” operasyonu kapsamında Türkiye sınırından 30 kilometre uzaklıktaki El Bab'a ulaşmış, Aralık ayında da kentin alınması için operasyon başlatmıştı.