ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan dikkat çeken DSG açıklaması
Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ve diğer ülkelere DSG güçlerinin IŞİD'e karşı mücadelesinin , "önemli" olduğunu ve başarılarının devam etmesi gerektiğini ilettiğini söyledi.
Blinken, Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere düzenlenen dışişleri bakanları toplantısı için gittiği Ürdün'ün Akabe kentinde basın toplantısı yaptı.
Amman yönetiminin ev sahipliğinde Ürdün’ün Akabe şehrinde Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere düzenlenen toplantıya Ürdün, Türkiye, ABD, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır dışişleri bakanları ile AB ve BM temsilcileri katılıyor.
Blinken, Suriye'de YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçlerinin (DSG) adını kullanarak, DSG hakkında Türkiye’deki yetkililerle görüşmeler yaptığını hatırlattı.
Blinken, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anki önemli iş [Suriye'de] IŞİD'in halefetinin sonlandırılmasında elde edilen başarıların devam etmesinin sağlanmasıdır" dedi.
Blinken "DSG, bu hedefe ulaşmada büyük bir rol oynuyor. Ayrıca, onlar, IŞİD'in elinde bulunan 10 bin civarında teröristi etkisiz hale getirmede ve onları kendi ülkelerine geri göndermede büyük bir rol oynuyor. Bu nedenle, Türkiye ve diğer müttefiklerimle yaptığım görüşmelerde, DSG'nin bu rolde devam etmesinin çok önemli olduğunu vurguladım. Çünkü IŞİD, bu durumu kendi lehine kullanarak yeniden toparlanmaya ve Suriye'de bir geçiş yolu yaratmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Suriye'deki iç savaşın 13. yılında, Heyet Tahrir Şam öncülüğündeki muhalif gruplar, Kasım ayının sonunda Suriye rejimine yönelik saldırı başlattı. Halep, Hama ve Humus’u ele geçiren gruplar 7 Aralık’ta başkent Şam’a girdi. 8 Aralık’ta devlet başkanı Beşar Esad’ın ülkeden kaçmasıyla 63 yıllık Baas rejiminde sona gelindi.
Rejim düştükten sonra, Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu DSG'nin kontrolündeki bölgelere saldırılar düzenlemeye başladı.
Çoğunlukla Kürtlerin içerisinde yer aldığı DSG, Rojava ve Suriye'nin kuzeydoğusunda de facto özerk yönetim oluşturdu. Washington tarafından, terörle mücadelede başlıca bir ortak olarak kabul ediliyor.
Türkiye ve Suriye'deki muhalif gruplar, Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana üç kez, DSG'nin kontrolündeki bölgelere saldırılar düzenledi, bunlar arasında en dikkat çekici olanlar Efrin ve Serêkaniyê yönelik saldırılardı.
IŞİD ile mücadelede DSG ile ortak olan ABD SMO’nun saldırılarını durdurmak için Türkiye ile temas halinde olduklarını açıkladı. Geçtiğimiz Perşembe, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu çabaların bir sonucu olarak, Menbic'teki bazı çatışmaların sona erdiğini duyurdu.
Sullivan, İsrail'de gazetecilere yaptığı açıklamada, DSG ile Ankara arasındaki "sert ve ciddi" görüşmeleri gündeme getirdi.
DSG'nin ana kurucusu olan Kürt savunma grubu YPG, Ankara tarafından PKK ile bağlantılı olmakla suçlanıyor.
Cumartesi günü, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün'deki başka bir basın toplantısında, "PKK, son birkaç yılda Suriye'deki kaos ortamını daha da derinleştirdi. Kendilerini DSG'nin içinde bir yer edinmeye çalıştılar ve şimdi her yerde karışıklık yaratmaya devam ediyorlar" açıklamasında bulundu.
Fidan ayrıca, "Türkiye, Suriye Kürtlerine büyük saygı duyuyor ve onların yaşamlarını iyileştirmeleri çok önemli. Bizim amacımız, Suriye Kürtlerinin PKK'den ayrılmalarını sağlamaktır. Ayrıca, Suriye'deki Kürt temsilcilerinin, Şam yönetimine karşı daha fazla hak ve özgürlük savunmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim hedefimizdir ve bu yönde çalışmalarımız devam edecektir" dedi.