Almanya’da bir eyalette Alevilik dini inanç olarak kabul edildi

15-12-2020
Rûdaw
Etiketler Almanya Alevilik Dini inanç
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Alevilik inancı “bir din ve inanç toplumu” olarak kabul edildi.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde “Devletçe kamu yararına çalışma ve faaliyet yürütme hakkı” başlığı altında alınan karara göre, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde Cemevleri, kiliselerle eşit statüde temsil edilecek. Alevilik, diğer din ve inanç grupları gibi eşit haklara sahip olacak ve Alevilerin hakları, devletin güvencesinde olacak.

Rûdaw'a konuşan Almanya Kürt Toplumu Sekreteri Cahit Başar, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin geçen Perşembe günü aldığı kararla Alevi Birlikleri Federasyonu’nun kurumsal bir statüye kavuşmasını kabul ettiğini söyledi.

Cahit Başar, “Alevi Birlikleri Federasyonu’nun kurumsal bir statüye kavuşması büyük bir başarı. Alevi Birlikleri Federasyonu yıllardır sürdürdüğü çalışmaların sonucunu alabildi. Devlet tarafından kabul edilen kurumsal bir statüyü kazanmanın çok büyük ön şartları var. Almanya Anayasasına göre inandırıcı bir şekilde kabulleneceği bir çalışma sürdürmek gerekir” dedi.

Kurumsal çalışmaların sonucunda başarıya ulaştıklarını belirten Başar, bu statüyü hakederek kazandıklarını ifade etti.

Kararın Alevi Birlikleri Federasyonu’nun diğer eyaletlerindeki çalışmalarına olumlu yansıyacağını kaydeden Başar, diğer eyaletlerde de benzer kararların verilebileceğini vurguladı.

“Cemevleri Kilise ve diğer toplumlara ait ibadet yerleriyle aynı haklara sahip olacak”

Kararın Türkiye’deki Alevilere ilişkin etkisini değerlendiren Başar, sözlerine şunları ekledi:

“Türkiye’deki Alevilerin kurumsal çalışmaları önemli olmalarıyla beraber böylesi bir kurumsal statünün tanınması için sadece Alevileri kurumları değil aynı zamanda devletin de bakış açısı ve devletin de yaklaşımı çok önemli. Devlet demokratik, birleştirici ve kucaklayıcı bir şekilde Alevilere yaklaşır ve kendilerini özgür bir dini grup olarak kabul ederse ve bu kurumlara böylesi bir yaklaşımla yaklaşırsa umarım ki Türkiye’deki Alevi kurumları da benzeri bir statüye kavuşabilir. Ama bunun için devletin çok farklı bir politikası gerekli.”

Başar, karar ile birlikte Cemevlerinin Kilise ve diğer toplumlara ait ibadet yerleriyle aynı haklara sahip olduğunu vurguladı.

Alevilerin çatı örgütü Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), daha önce Hamburg eyaletiyle 2012’de, Aşağı Saksonya eyaletiyle 2013’de, Bremen eyaletiyle de 2014’de ve son olarak geçen yıl Rheinland-Pfalz eyalet hükümetiyle “Hak Eşitliği Anlaşması” imzalamıştı.

Bu anlaşmalara göre, söz konusu eyaletlerde, AABF tarafından belirlenen öğretmenler Alevilik dersi verebiliyor, Aleviler kendi inançlarının Aşure Günü, Newroz ve Hz. Ali’nin doğum günü gibi dini günlerinde izin alabiliyor. Hastahanelerde, hapishanelerde Alevilere yönelik ibadethane gibi hizmetler sunulurken, üniversitelerde Alevi öğretisiyle ilgili kürsü açılması hedefleniyor. Bavyera, Berlin, Baden-Württemberg ve Saarland eyaletlerinde de, anlaşma olmaksızın Alevilik dersleri veriliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli