Sidney'deki rehine krizi kanlı bitti: 2 ölü

Haber Merkezi - Avustralya'nın Sidney kentindeki rehine krizinde polis, silahlı kişinin rehineleri tuttuğu kafeye operasyon düzenledi. Operasyonda 2 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

 

Ağır silahlarla donatılmış polis ekiplerinin kafeye baskın düzenlediği sırada olay yerinden büyük bir patlama sesi duyuldu.  

 

Avustralya basınından bazı kaynaklar, saldırganın vurulduğunu duyurdu. Öte yandan operasyon sırasında 2 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de ağır şekilde yaralandığı bilgisi verildi.  

 

Yaralıların durumunun kritik olduğu ifade ediliyor.

 

Reuters, daha önce cinsel saldırı suçundan hüküm giymiş olan Man Haron Monis isimli kişinin, İranlı bir mülteci olduğunu bildirdi.

 

Kendini şeyh olarak tanımlayan 49 yaşındaki Monis, yurt dışında ölen Avustralyalı askerlerin ailelerine gönderdiği nefret mektuplarıyla tanınıyor. Yaklaşık 16 saat süren rehine krizi sırasında, daha önce beş kişi kafeden kaçmayı başarmıştı.

 

Rehine olayına çeşitli ülkelerden destek mesajları geldi. Kanada Başbakanı Stephen Harper, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Kanadalıların düşünceleri ve duaları Avustralyalı arkadaşlarımızla beraberdir'' ifadesini kullanırken, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ''Sidney’deki olay rahatsız edici, insanlık dışı ve talihsizlik. Herkesin güvenliği için dua ediyorum'' dedi.

 

ABD Dışişleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise yaptığı yazılı açıklamada, Sidney kentinde bir kafede bulunanların şüphelilerce rehine alınmasını yakından izlediklerini belirterek, dualarının rehin alınan kişilerle olduğunu kaydetti.

 

Avustralya Müftüsü İbrahim Ebu Muhammed ve Avustralya Ulusal İmam Konseyi de rehine kriziyle ilgili yazılı açıklama yaparak, olayı kınadı. Açıklamada, rehin alma olayının İslam’da yeri olmadığı belirtilerek, ''Avustralya toplumu ve biz, bu suçu işleyenlerin amaçlarının ve kimliklerinin bir an önce ortaya çıkartılmasını bekliyoruz'' değerlendirmesinde bulunuldu.