AB Dışişleri Bakanları’ndan İsrail ve Filistin’e: Savaşı sonlandırın

Dün 09:52
Zinar Şino
Etiketler AB Dışişleri Bakanları İsrail Filistin UNIFIL BM Lübnan Gazze
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, ilgili taraflara Gazze'deki savaşı sonlandırmaları çağrısında bulundu.

AB Dışişleri Bakanları, Gazze, Ukrayna ve Ortadoğu'da yayılma riski bulunan savaş tehdidini görüşmek üzere Lüksemburg'da bir araya geldi.

Rûdaw da bakanların toplantısını yakından takip ediyor.

İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin İsrail'in saldırısıyla ilgili, "İsrail'in Birleşmiş Milletler gücüne saldırması ve Güney Lübnan'dan çıkarmak istemesi, dünyanın dikkatini Güney Lübnan'dan uzaklaştırıp kendi mutlak gücünü tesis etmek istemesi nedeniyledir” dedi.

AB'ye üye 27 ülkenin Dışişleri Bakanları genel olarak İsrail'in Gazze ve Lübnan'a, özellikle de BM barış güçlerine yönelik saldırılarını değerlendirdi.

Michael Martin de Gazze'deki duruma değinerek, Gazze'nin kuzeyinde olup bitenlerin net olduğunu ancak hala dünyanın Gazze'de yaşananların tam resmini göremediğini belirtti.

Michael Martin İsrail'in saldırılarını eleştirerek, "İsrail, yalnızca Birleşmiş Milletler ve barışı koruma gücünün hükümlerini ihlal etmiyor, aynı zamanda uluslararası yasaları da ihlal ediyor. İsrail Gazze Şeridi'nden çekilmeli” diye konuştu.

UNIFIL gücü İsrail tarafından birkaç kez saldırıya uğradı

Michael Martin, Avrupalı mevkidaşlarına seslerini yükseltmeleri ve insanlık adına ayağa kalkmaları çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (UNIFIL) karargahı İsrail-Lübnan sınırında bulunuyor.

Son günlerde UNIFIL gücü İsrail tarafından birkaç kez saldırıya uğradı.

İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik bombardımanı sonucu en az 5 UNIFIL askeri yaralandı.

Bu arada UNIFIL, İsrail'in kendilerine “bilerek" saldırdığını duyurdu.

İsrail ordusu daha önce UNIFIL'den mevzilerini boşaltmalarını ve 5 kilometre geri çekilmelerini  istemişti. Ancak UNIFIL bu talebi reddederek çekilmeyeceğini bildirdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg Rûdaw'a, “UNIFIL hiçbir yere gitmiyor” açıklamasında bulundu.

Netanyahu BM’den gücü geri çekmesini istedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki gün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i arayarak, "UNFIL güçlerini tehlikeli bölgelerden uzaklaştırın çünkü Hizbullah onları canlı kalkan olarak kullanıyor” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de "İngiltere ve Avrupa’nın güvenliği birbirinden ayrılamaz. Bu dönemde ister Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı olsun, ister Orta Doğu'daki büyük kriz olsun, Avrupa ve İngiltere'nin birlikte durması çok önemli” dedi.

BM barışı koruma gücü, 16 AB ülkesinden gelen askerler de dahil olmak üzere yaklaşık 10.000 askerden oluşuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli