Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo Fransa'nın cumhurbaşkanı adayı oldu

Haber Merkezi – Fransa'da Sosyalist Parti (PS), gelecek yıl gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı seçimi için Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'yu aday gösterecek.

PS'in cumhurbaşkanı adayının belirlendiği seçimde, Hidalgo ve Le Mans Belediye Başkanı ve eski bakan Stephane Le Foll yarıştı.

Yarışı, yüzde 72 oy alan Anne Hidalgo kazandı.

Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu 10 Nisan'da yapılacak. Adaylardan herhangi biri ilk turda salt çoğunluğu (yüzde 50) sağlayamazsa en fazla oyu alan iki aday, 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarışacak.

BBC’nin aktardığına göre anne ve babası İspanya'dan Fransa'ya göçen 62 yaşındaki Hidalgo, 2014'te Paris Belediye Başkanı seçilmişti.

Geçen ay partisinin cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini duyuran Hidalgo, kampanyasında özellikle çevre sorunlarına ve sosyal konulara ağırlık verecek.

Fransa'nın tarihinde daha önce hiçbir kadın siyasetçi cumhurbaşkanı seçilmemişti. Yapılan son kamuoyu araştırmaları ise halen Hidalgo'ya desteğin yüzde 5'ten az olduğunu gösteriyor.

Macron ilk sırada görülüyor

Son kamuoyu araştırmaları, 2017'de Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron'u yine ilk sırada gösteriyor.

Aşırı milliyetçi televizyon yorumcusu Eric Zemmour ise aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen'i geride bırakarak ikinciliğe yükselmiş görünüyor.

Sosyalistler 2 cumhurbaşkanı çıkardı

Fransa'da bugüne kadar Sosyalist Parti'den sadece iki siyasetçi cumhurbaşkanı seçildi. Bunlar François Mitterrand ve François Hollande idi.

Hollande 2012'de göreve seçilmesi sonrası büyük hayal kırıklığı yaratmış ve 2017'de Macron'un kazandığı seçimde aday olmamıştı.