ABD: Tüm sorumluluk Erdoğan’a aittir

15-10-2019
Rûdaw
Etiketler ABD Rojava Türkiye Sorumsuz Suriye Mark Esper Erdoğan IŞİD
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Türkiye'nin tek taraflı eylemi sorumsuz ve düşüncesizce. IŞİD'in potansiyel dirilişi, olası savaş suçları ve büyüyen insani kriz dahil sonuçlarının tüm sorumluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aittir” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın tehditleri ve Hazine Bakanlığı'nın yaptırım kararının ardından Savunma Bakanı Mark Esper de Rojava operasyonu nedeniyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sert tepki gösterdi.

Mark Esper, Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yeni adı Suriye Milli Ordusu) ile birlikte Rojava’ya yönelik başlattığı operasyon ile ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin uluslararası toplumun muhalefetine rağmen  “Suriye'nin kuzeyine tek taraflı işgale” giriştiğini söyledi.

Esper, şu ifadeleri kullandı:

“Bu, geniş çaplı can kayıpları, sığınmacılar, yıkım, emniyetsizlik ve ABD askeri güçlerine büyüyen tehditle sonuçlandı.

Türkiye'nin sorumsuz eylemleri nedeniyle Suriye'nin kuzeyinde ABD güçlerinin karşılaştığı risk kabul edilemez bir düzeye ulaşmıştır. Aynı zamanda daha geniş çaplı bir çatışmanın içine çekilme riskiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla ABD Başkanı'nın talimatıyla Savunma Bakanlığı ABD askeri personelini Suriye'nin kuzeyinden planlı şekilde çekmektedir. "

Türkiye'nin tek taraflı eylemi sorumsuz ve düşüncesizce. IŞİD'in potansiyel dirilişi, olası savaş suçları ve büyüyen insani kriz dahil sonuçlarının tüm sorumluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aittir.

Gelecek hafta ziyaret edeceğim NATO'da diğer müttefiklerimize Türkiye'nin bu berbat eylemlerine karşı kolektif ve bireysel diplomatik ve ekonomik önlemler almaları için baskı yapmayı planlıyorum. Açıklamamın tamamı aşağıda:”

Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Rojava'ya yönelik saldırısından dolayı yaşanan savaşta Kürt illeri ve Rojava'da yüzden fazla sivil hayatını kaybetti. Ayrıca Rojava’da yüzbinden fazla insan da evlerini terketmek zorunda kaldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli