ABD: Irak’ın finans sektörünü uluslararası standartlara çıkarmayı hedefliyoruz

15-09-2023
Rûdaw
Etiketler ABD Matthew Miller Irak
A+ A-

Washington (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ülkesinin Irak’taki banka sisteminin uluslararası standartlara yükseltilmesi için uzun vadeli olumlu reformlar konusunda Bağdat yönetimi ile beraber çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

Rûdaw Washington Ofisi Sorumlusu Diyar Kurda’nin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Irak’taki finans ve bankacılık sektörünün geliştirilmesi için ülkesinin Bağdat yönetimi ile birlikte çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

ABD ve Irak yönetimlerinin ilerleyen yıllarda Irak’ın finans sektöründe öne çıkacak fırsat ve zorlukları göz önünde bulundurarak uzun vadeli olumlu reformlar yapma konusunda birlikte çalışmaya devam etmeyi kabul ettiklerini belirten Miller, “Böylelikle Irak uluslararası standartlara yükselerek yaptırımların delinmesinin, terörizmin finansmanının ve diğer yasa dışı faaliyetlerin önüne geçebilecek” dedi.

"Yolsuzlukla mücadeleye destek sağlamak, uluslararası alanda kara para aklamanın önlenmesi ve bankacılık reformunda ilerleme kaydetmek" başlıklarını görüşmek amacıyla geçtiğimiz hafta (12 Eylül 2023), ABD Maliye Bakanlığı Terör Finansmanı ve Mali Suçlardan Sorumlu Müsteşar Elizabeth Rosenberg Bağdat’ı ziyaret ederek Irak Başbakanı Muhammed Şiya El-Sudani dahil üst düzey yetkililer ile bir araya gelmişti.

Sudani’nin ABD’li heyete "Kara para aklama, yasadışı ticaret ve yolsuzluk"la etkin mücadele edileceğinin altını çizdiği belirtildi.

Irak bankacılık sektörü ABD'nin yoğun gözetimi altında bulunuyor. İran'a yönelik yaptırımları ihlal etmek ve dolar kaçakçılığı yapmak suçlamasıyla ABD yönetimi, geçtiğimiz Temmuz ayında 14 Iraklı bankaya ambargo uygulanmasına karar vermişti.

Iraklı bankalarının yasadışı yollarla İran’a dolar gönderip göndermediğine ilişkin bir soruya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, “Bu konuya ilişkin burdan bir değerlendirme yapamayız” diye yanıt verdi.

Aylardır Irak dinarı dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dinarın düşüşü ülke genelinde hayat pahalılığına neden oluyor ve alım gücünü olumsuz etkiliyor.

Dinardaki bu değer kaybı kamuoyunda tepkilere neden oluyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli