Haber Merkezi - Yunan hükümeti, Midilli Adası’ndaki Moria Kampında yaşanan yangınının ardından barınaksız kalan sığınmacıların anakaraya kabul edilmeyeceğini açıkladı. Mülteciler ise kendilerine Avrupa yollarının açıklasını istiyor.
Geçen hafta Midilli Adası'nın en büyük sığınmacı kampı Moria'da çıkan yangının ardından sokakta kalan çoğunluğu Suriye ve Rojava’dan yaklaşık 13 bin sığınmacının akıbeti belirsizliğini koruyor.
Birleşmiş Milletler adada yaklaşık 500 sığınmacı için 280 geçici çadır kurdu ancak, diğer sığınmacılar için henüz bir çözüm bulunabilmiş değil.
DW’nin haberine göre, Yunan hükümetinin mülteci kabul sorumlusu Manos Logothetis, Midilli Adası'nda evsiz durumdaki sığınmacıların anakaraya kabul edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.
Logothetis, "Aksi takdirde Moria taktiği Sakız, Sisam, Leros ve Kos adalarındaki sığınmacı kabul merkezlerinde de kullanılabilir" dedi.
Kathimerini gazetesine açıklamalarda bulunan Logothetis, yeni bir sığınmacı merkezi kurulana kadar sığınmacıların geçici kamplarda barındırılması gerektiğini vurguladı. Yetkili aksi takdirde, sığınmacı göçünün durdurulması ve adaların yükünün hafifletilmesi için sarfedilen tüm çabaların boşa gideceğini söyledi.
"Moria gibi yap"ın bir slogan haline gelebileceğini ifade eden Logothetis, bu nedenle adalardaki sığınmacıların bir kısmının dahi ana karaya kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Mülteciler gitmek istiyor
Moria kampındaki sığınmacıların çoğu diğer Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. Hafta sonu protestolarını sürdüren sığınmacılar ile polis arasında gerginlik yaşanmıştı.
Kadın, çocuk binlerce mülteci, “Kampta kalmak istemiyoruz, bizi dışarı çıkarın” şeklinde talepte bulundu.
Yangın çıkmıştı
Moria mülteci kampı yaklaşık 2500 kişi kapasiteli olmasına rağmen 13 bin mülteciye ev sahipliği yapıyordu.
Kampta Somali asıllı bir sığınmacıda Covid-19 çıkması sebebiyle karantinaya alınmış, yapılan testlerde toplam 35 sığınmacının enfekte olduğu tespit edilmişti.
Kapmta önlemlerin arttırlımasının ardından geçen Çarşamba günü yangın çıkmış, kampın büyük bölümü yanmıştı.
Aşırı kalabalık ve hijyen eksikliği sebebiyle bölgede salgın hastalıkların yayılma riski oldukça yüksek.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) sivil toplum örgütü, koronavirüsün Avrupa'da yayılmaya başladığı mart ayında Yunan hükümetini uyararak kampların boşaltılması çağrısında bulunmuştu.
Yunan hükümeti, daha önce özellikle korunma ihtiyacı bulunan sığınmacılar ve aileler için istisnalar uygulamıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın