FBI, Trump'a yönelik suikasti potansiyel iç terörizm olarak değerlendiriliyor

Haber Merkezi - Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD eski Başkanı Donald Trump'a yönelik yapılan suikast girişiminin potansiyel iç terörizm olarak değerlendirildiğini açıkladı. Trump'ın vurulma olayıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Saldırgan tek başınaydı

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili yapılan soruşturmada, saldırganın yalnız hareket etmiş olabileceği belirtildi. FBI yetkilileri, mevcut bir kamu güvenliği tehdidi olmadığını ve bu aşamada saldırganın tek başına hareket ettiğini düşündüklerini açıkladı.

FBI Direktörü Christopher Wray, Pazar günü düzenlediği basın toplantısında, "FBI olarak tüm gücümüzle bu olayı aydınlatmak için çalışıyoruz," dedi. Wray, soruşturmanın yoğun bir şekilde sürdüğünü ve önümüzdeki günlerde Milwaukee'deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre ile gelecek ay Chicago'da yapılacak Demokratik Ulusal Kongre'de olası tehditlere karşı önlemler alacaklarını vurguladı.

Suikast silahı: Yasal olarak satın alınmış

FBI'ın Pittsburgh saha ofisinden sorumlu özel ajan Kevin Rojek, saldırganın kimliği ve saldırıda kullanılan silah hakkında yeni bilgiler paylaştı. Rojek, saldırganın 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu ve babası tarafından yasal yollarla satın alınan bir AR-556 tüfeği kullandığını açıkladı. Ancak Crooks'un bu silahı nasıl ele geçirdiği henüz belirlenemedi.

Müfettişler, Crooks'un telefonuna el koyduklarını ve içindeki bilgileri incelemeye başladıklarını belirtti. Telefonun içeriği, saldırının motivasyonunu anlamak için kilit önemde. Rojek, Crooks'un ailesinin soruşturmada işbirliği yaptığını ve önemli bilgiler sağladığını ifade etti.

Terör soruşturması boyutu

FBI direktör yardımcısı Robert Wells, olayı hem bir suikast girişimi hem de potansiyel bir iç terör olayı olarak değerlendirdiklerini söyledi. Yetkililer, saldırganın herhangi bir ideolojik bağlantısı olup olmadığını araştırıyor ve dijital kanıtları ile sosyal medya hesaplarını inceliyor. Şimdiye kadar saldırganla ilgili 2 binden fazla ihbar alındığı belirtildi.

Rojek, FBI'ın Crooks'un daha önce kolluk kuvvetleriyle herhangi bir etkileşimi olmadığını ve olaydan önce tehditler savurduğuna dair bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Gizli Servis incelemesi

Trump'ı hem eski bir başkan hem de başkanlık adayı olarak korumakla görevli olan ABD Gizli Servisi de saldırının ardından mercek altına alındı. Gizli Servis, saldırganın mitingin dışında yüksek bir noktadan sahneye ateş açtığını ve Gizli Servis personeli tarafından vurularak etkisiz hale getirildiğini duyurdu.