Irak Dışişleri Bakanı’ndan Rûdaw’a: Avrupalı liderler sözlerinin esiri oldu

15-06-2023
Etiketler Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Suriye Krizi Mülteci Sorunu Arap Birliği Avrupalı Liderler
A+ A-

Brüksel (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Avrupalı devletlerin Suriye’ye yaklaşımına ilişkin, “Avrupalı liderler, sözlerinin esiri oldular. Suriye’deki duruma nasıl yaklaşacaklarını bilmiyorlar” dedi.

Suriye ve bölgenin geleceğiyle ilgili Brüksel'de düzenlenen 7. Uluslararası Konferans'a katılan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Rûdaw muhabirine açıklamalarda bulundu.

“Suriye’deki duruma nasıl yaklaşacaklarını bilmiyorlar”

Avrupalı liderlerin Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşüne karşı olmalarını değerlendiren Hüseyin, “Sözlerinin esiri oldular çünkü bu ülkelerin liderlerinden bazıları çokça ‘Suriye Hükümeti bitmeli. Suriye rejimi sona ermeli, bitmeli, yargılanmalı’ minvalinden sözler sarf etti. Doğrusunu söylemek gerekirse şu anda kendileri bir sorunla karşı karşıya. Suriye’deki duruma nasıl yaklaşacaklarını bilmiyorlar” ifadelerini kullandı.

“Mülteci sorunu Avrupa ülkelerinde sorun olmaya da devam edecek”

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Rûdaw’a yaptığı açıklamalar şu şekilde:

“Suriye’deki mevcut durumun sürmesi onlar (Avrupalılar) için de kötü. Mülteci sorunu Avrupa ülkelerinde sorun oldu ve sorun olmaya da devam edecek çünkü durum kötü. Suriye’deki koşulların kötü olması diğer ülkelerden de mültecilerin gelmesine yol açıyor.

“Söylemlerini değiştirmeleri kendileri açısından zor”

Avrupalı liderler şu anda eski görüşlerinden nasıl vazgeçeceklerinin yolunu arıyorlar çünkü parlamentolarında, medyalarında ve partilerinde çeşitli sözler sarf ettiler ve şu anda söylemlerini değiştirmeleri kendileri açısından zor fakat bu kendilerinin sorunu.

“Suriye halkı perişan hâlde”

Suriye halkı perişan hâlde.  Ekmek, su, elektrik, para, okul ve sağlık yok. Durum bu şekilde olmaya devam ederse bu toplum yıkılır ve bunun Irak’a çok büyük bir olumsuz etkisi olur. Biz Suriye’nin komşusuyuz, böyle olursa Irak’a büyük bir göç başlar. Şu anda başlamışlar, Suriye’den Irak’a göç var. Kendi ülkelerinde yaşayamıyorlar ve bunun bedelini biz ödüyoruz, Suriye halkı ödüyor.

“Avrupa’da garip bir siyaset var”

Avrupa’da garip bir siyaset var, siyasetlerinin nereye gittiğini bilmiyorlar. Biz ‘Suriye rejimi ile iletişim kurun’ demiyoruz, ‘Suriye halkının bazı sorunlarının çözümü için bir yol bulun’ diyoruz.

“Siyasetlerini değiştirmeleri gerekiyor”

Tartışma hâlindeyiz, bugün hem konuşmam hem Josep Borrell (Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi) hem de diğer yetkililer ile görüşmelerim vardı. Yarın da Paris’e gideceğim. Fransa Dışişleri Bakanı ile görüşmem var. Bunların siyasetlerini değiştirmeleri gerekiyor.

“Tüm uyuşturucu maddeleri komşu ülkelerden geliyor”

Şu anda Irak’taki sorunlardan biri, uyuşturucu sorunu. Irak, diğer ülkelere uyuşturucu geçirilmesinde geçit hâline gelmiş ama Irak’ta da uyuşturucu kullanılıyor. Tüm uyuşturucu maddeleri komşu ülkelerden geliyor ve bu ülkelerden biri de Suriye. Bu; Irak toplumu, Irak gençleri ve Irak halkı için tehlikeli bir şey.

“Bu konu üzerinde çalışmalıyız”

‘Suriye meselesi çözülecek’ demiyorum ama bu konu üzerinde çalışmalıyız. Bu kriz adım adım yönetilmeli. Suriye krizinin yönetimi tek bir ülkenin işi değil, bölgesel ve küresel ölçekteki farklı farklı ülkelerin çabalarını gerektiriyor.

“Açlıktan kaçıyorlar”

Suriye’den Irak’a bir göç dalgası var ve Irak, ekonomik açıdan Suriye’den çok çok daha iyi olduğundan Suriye halkı Irak’a göç ediyor. Halk yaşamaya, iş bulmaya geliyor. Kapılarımızı onlara kapatamayız. Açlıktan kaçıyorlar.

“Kürdistan petrolünün ne zaman yeniden ihraç edilmeye başlanacağını bilmiyorum”

Kürdistan petrolünün ne zaman yeniden ihraç edilmeye başlanacağını bilmiyorum çünkü bu, Türkiye ile alakalı bir mevzu fakat bildiğim kadarıyla Türkiye’den bir heyet bugünlerde Bağdat’a gelecek ve bu konu masaya yatırılacak. Bu görüşmelerden sonuç çıkmazda dışişleri bakanlıkları düzeyinde girişimlerimiz olacak.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli