Yunanistan karasularında 3 Kürt mültecinin cansız bedenine ulaşıldı

Haber Merkezi – Lutke Mülteci ve Göçmen İşleri Vakfı, Yunan karasularında 5 ve 8 yaşındaki iki çocuk ile biri kadın 3 Kürt göçmenin cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı. Cesetleri bulunan çocuklardan birinin bir tek ferdi kurtulan Koyeli Kürt aileye ait olduğu öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Lutke Mülteci ve Göçmen İşleri Vakfı Temsilcisi Hüseyin Hemekerim, "İki hafta önce bir Kürt mülteci çocuğun cenazesine ulaşıldı. O günden bu güne iki ceset daha bulundu. Cesetler 21 Aralık 2021’de Yunan açıklarında batan botta bulunan mültecilere ait” ifadelerini kullandı.

Vakfın verdiği bilgiye göre, 3 mültecinin kimlik bilgileri şöyle: Emire Osman 1989 doğumlu. Henase Hejar Muhammed 2017, Rejwar Rebwar Abdullah 2014 doğumlu.

Hüseyin Hemekerim, cesedi bulunan çocukların Erbil’in Koye ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğunu, çocuklardan birinin tekne faciasında biri dışında tüm fertlerinin boğulduğu aileye ait olduğunu kaydetti.

Naaşların adli tıp morguna kaldırıldığını dile getiren temsilci, DNA testleri sonuçlanan cenazelerin ailelerine gönderilmek üzere Yunan makamlarına teslim edildiğini söyledi. 

Avrupa’ya kaçak yollarla geçmek isteyen 57’si Kürdistan Bölgesi vatandaşı 100 mültecinin içerisinde olduğu tekne 21 Aralık 2021 tarihinde Yunanistan’ın Vuligandrus Adası yakınlarında batmıştı. Olaydan sonra yapılan çalışmalarda 7 Kürdistan Bölgesi vatandaşı kurtarılmış, boğulan 6 vatandaşın cenazesi bulunmuştu. Son bulunan cenazeler ile birlikte ölü sayısı 9’a yükselmiş oldu.

Olay sonrası 23 Kürdistan Bölgesi vatandaşından haber alınamadığı açıklanmıştı.

Lutke Mülteci ve Göçmen İşleri Vakfı verilerine göre, 2021’de Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden 53 bin kişi göç etti. Bunlardan 45’i değişik nedenlerle yolda hayatını kaybetti, 43’ü ise hala kayıp.

Yunanistan Mülteciler Birliği verilerine göre ise, geçen yıl göçmenleri taşıyan 30 kadar tekne veya bot, Yunan karasularında battı, yaklaşık 2 bin 500 göçmen hayatını kaybetti.