Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile NATO’ya üyelik sürecini görüştü

Haber Merkezi - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile iki ülkenin NATO'ya üyelik müracaatına ilişkin üçlü bir zirve gerçekleştirdi.

Görüşme Türkiye hükümet yetkililerinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine “sıcak bakmadıklarını” açıklaması ardından geldi.

Erdoğan: İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her iki ülkenin NATO’ya üyelik başvurusuna ilişkin geçtiğimiz Cuma günü "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil" açıklamasında bulunmuştu.

Ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO toplantısına girmeden önce yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya'nın “PKK/YPG'ye çok açık destek verdiğini” vurgulayarak, "Bu da halkımızın hissiyatını olumsuz yönde etkiliyor, gözümüzün önünde tüm uyarılarımıza rağmen. Dolayısıyla müttefik olacak bir ülke açıkça PKK/YPG'ye, her gün bize saldıran askerlerimizi, polisimizi şehit eden sivillerimizi şehit eden terör örgütüne destek vermemeleri gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Linde: PKK’nin terör örgütü olduğuna inanıyoruz

Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, görüşmeden bir gün önce Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirirken "Avrupa Birliği gibi biz de PKK'nin terör örgütü olduğuna inanıyoruz. PKK'yi terör örgütü olarak sınıflandırmayacağımız doğru değil, böyle bir algı oluştuysa bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Pazar günü Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geleceğiz" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşme ardından  Twitter'dan yaptığı açıklamada, "NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı marjında İsveçli ve Finlandiyalı mevkidaşlarımla Berlin’de görüştük" dedi.

Finlandiya'nın NATO beyanına Rusya tepki göstermişti

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin Finlandiya'nın NATO'ya katılma başvurusunu "gecikmeden" yapması gerektiğini açıklaması ardından, Kremlin Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Rusya için tehdit oluşturacağını ifade etmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Finlandiya'nın NATO'ya girmesinin Rusya için "kesin" bir tehdit oluşturduğunu söyledi.