ABD Genelkurmay Başkanı: İHA’mızın düşürülmesi kasıtlıydı

Haber Merkezi - ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, bir ABD insansız hava aracının Rus savaş uçağı tarafından düşürülmesinin, Rusya'nın gittikçe daha saldırgan hale gelen askeri davranışının bir parçası olduğunu ve Rus savaş uçağının tacizinin kasıtlı olduğunu söyledi.

Milley, insansız hava aracının Karadeniz'e düşmesinin ardından muhtemelen parçalandığını ve araç  denizin yaklaşık 1500 metre dibine düştüğü için de enkazına ulaşılmasının zor olacağını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin bildirdiğine göre Milley, ABD'nin düşürülen insansız hava aracında "değerli" bir şey olmaması için gereken önlemleri aldıklarını belirtti. ABD Genelkurmay Başkanı, Rus mevkidaşıyla görüşmeyi planladığını da kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de gün içinde yaptığı açıklamada insansız hava aracı denize düşürülmeden önce operatörlerin istihbarat toplama açısından bir fayda sağlanmaması amacıyla araçtaki elektronik verilerin silinmesine yönelik adımları attığını belirtmişti.

ABD ordusu, bir Rusya savaş jetinin, ABD İHA’sı Karadeniz semalarında uçtuğu sırada aracın kanadına çarparak düşmesine neden olduğunu bildirmişti.

Rusya ise İHA'nın düşmesinden sorumlu olduğunu reddetmiş, ABD ile ilişkilerinin en düşük seviyeye gerilediğini belirtmişti.

MQ-9 insansız hava aracı 20 metre kanat açıklığına ve yaklaşık 11 metre uzunluğa sahip. Askeri İHA, silahlı değilken yaklaşık 2220 kilogram ağırlığında.

Kremlin Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev Rossiya 1 televizyonuna yaptığı açıklamada ABD İHA'sı için "Ele geçirip geçiremeyeceğimizi bilmiyorum ancak yapılması gereken bu ve kesinlikle bunun için çalışacağız. Umarım başarılı oluruz" dedi.