FOTO/VİDEO - Amerika’da Newroz kutlaması

15-03-2015
ERGULEN TOPRAK
Amerika’da Newroz kutlaması
Amerika’da Newroz kutlaması
A+ A-

New York (Rûdaw) – “USAKurds” adıyla faaliyet gösteren Kurdish-American Soceity (Kürt-Amerikan Toplumu Derneği) New York’ta Newroz kutlaması düzenledi.

 

Beyaz Saray’da verilen Newroz resepsiyonuyla startı verilen Amerika’daki kutlamalar, 21 Mart’a kadar birçok eyalette gerçekleştirilecek. Kanada’da da kutlamalar yapılacak.

 

New York’ta Astoria semtinde kapalı bir mekânda yemekli olarak gerçekleştirilen Newroz kutlaması, Kürt ulusal marşı “Ey Reqib” ile başladı.

 

KAS Başkanı Murat Şimşek, etkinliğin başında yaptığı konuşmada geçen bir yılın Kürtler açısından büyük katliam ve trajedilerle geçtiğini belirterek. Kürtlerin özgürlük mücadelesi uğruna her türlü bedeli ödemeye hazır olduğunu söyledi.

 

Şimşek, Kobani direnişini örnek verirken Kürt kadınlarının verdiği özgürlük savaşından gurur duyduklarını ifade etti.

 

Kürtlerin tarihte uğradığı katliamları da hatırlatan Şimşek, bugünkü İŞİD örgütünün de bu katliamların devamı olduğunu ve aynı zihniyetten beslendiğini vurguladı. Şimşek, “Kobani zaferi sadece Kürtlere ait değil, aynı zamanda bütün dünyanın zaferidir. Çünkü İŞİD bütün ülkelerden militan kazanan ve bütün dünyayı tehdit eden bir örgüttür” dedi.

 

Amerika’da yaşayan Kürt müzisyen Emrah ve grubunun konser verdiği etkinlik, Kürtçe şarkılar ve halaylarla devam etti. Etkinliğe Kürtlerin yanı sıra çok sayıda Amerikalı da katıldı.

 

Geçen yılki kutlamaları tarihi bir mekân olan Riverside Church’te yapan KAS bu yıl mekân değişikliği yaparken, etkinlik hakkında Rûdaw’a konuşan KAS yöneticilerinden Yüksel Serindağ, “2000 yılından beridir düzenli olarak Newroz kutlaması yapıyoruz” dedi.

 

Serindağ, Amerikan toplumunun Newroz kutlamasını bilmediğini ancak son zamanlarda Beyaz Saray tarafından verilen Newroz resepsiyonu ve yayınlanan mesajlar sayesinde Newroz’un daha çok bilinir hale geldiğini söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’da Newroz için resepsiyon verilmiş, Rûdaw muhabiri de davete katılmıştı.

 

Amerika’da bu hafta boyunca pek çok eyalette kutlamalar yapılacak. New York’ta 21 Mart’ta Amerikan Kürt Derneği tarafından geniş çaplı bir kutlama yapılacak. 20 Mart’ta da Washington DC’de Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KRG) Washington DC Temsilciliği tarafından Newroz daveti verilecek.

 

Birçok yerde konser ve küçük çaplı etkinlikler de düzenleniyor. Kanada’da bazı şehirlerde Newroz kutlamaları yapılacak.

 

Öte yandan Amerika’da bazı üniversitelerde Halepçe soykırımı nedeniyle de anma etkinlikleri gerçekleştirilecek.

















Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli