İskoçya Başbakanı istifa etti: ‘Enerjim yok’
Haber Merkezi – İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon, hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifa etiğini bildirdi.
Sturgeon, başkent Edinburgh’da, istifasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Göreve geldiği ilk andan itibaren zamanı geldiğinde bu görevi başkasına devretmesi gerektiğini hissettiğini belirten Sturgeon, “Zihnen ve kalben bu zamanın geldiğini biliyorum. Bu benim, partim ve ülkem için en doğru olanı. Bu yüzden bugün Başbakanlık ve parti liderliğinden ayrılma niyetimi ilan ediyorum" ifadelerini kullandı.
Parti Genel Sekreteri'ne, yeni başkanın seçilmesi talimatı verdiğini aktaran Sturgeon, istifasına, hükümetinin karşı karşıya olduğu eleştirilerin sebep olmadığını vurguladı.
"Bu karar, daha derinden ve daha uzun sürede yapılan değerlendirmeyle alındı" diyen Sturgeon, devam etmenin kendisi, partisi ve ülkesi için doğru bir karar olmadığına kanaat getirdiğini dile getirdi.
Sturgeon, görevi yürütecek enerjiyi kendisinde göremediğini belirtti.
İskoçya'da bu yıl sonunda yapılması planlanan ikinci bağımsızlık referandumunun Birleşik Krallık Anayasa Mahkemesince engellenmesini eleştiren Sturgeon, "Bir sonraki Westminster seçimini (İngiltere parlamentosu), fiili bir referandum olarak kullanma isteğim biliniyor. Bu kararın sadece benim değil, SNP tarafından toplu şekilde alınması isteğim konusunda hep açık konuştum" dedi.
Sturgeon, gelecek ay yapılacak parti konferansında lideri olarak SNP'nin kararında etkili olabileceğine işaret ederek partinin bu konuda karar alırken özgür olduğunu ifade etti.
İskoçya'nın en uzun süre görev yapan başbakanı
"İskoçya’nın ilk kadın başbakanı" ve "SNP’nin ilk kadın başkanı" olan Sturgeon, başbakanlık görevini 9 yıl yürüttü.
Yaklaşık 25 yıldır milletvekilliği de yapan Sturgeon, eski Başbakan Alex Salmond’un "evet" oylarını desteklediği 2014’teki İskoçya bağımsızlık referandumunda "hayır" sonucu çıkmasının ardından istifasıyla yapılan seçimde parti başkanlığına ve başbakanlığa seçildi.
İskoçya Birleşik Krallık'ın bir parçası ancak Galler ve Kuzey İrlanda gibi, sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere geniş yetkileri bulunan yarı özerk bir hükümeti var.